Vajon melyik a világ legjobb Scrabble országa?
2016. augusztus 30. írta: PixelDrake

Vajon melyik a világ legjobb Scrabble országa?

Nem, nem Amerika, nem is Japán, hanem Nigéria. Bizony, az afrikai országban annyira népszerű a szókirakós játék, hogy a világ legjobb száz játékosnak majdnem a harmada nigériai - ez az arány minden más országot lekőröz. Természetesen tőlük származik az aktuális világbajnok is.

A Scrabble amúgy is borzasztóan népszerű Nigériában. Annyira, hogy a kilencvenes években hivatalosan is sportnak minősítették. Hogy a népszerűség a sikerek következménye, vagy fordítva, azt nem tudom. 

nigeriascrabble.jpg

A válogatott matematika professzor edzője szerint a taktikájuk (mert bizony a profi Scrabble-játékosoknak edzője és taktikája is van) lényege a védekezésre épül. Ahelyett, hogy hosszú szavakkal próbálnának meg sok pontot szerezni, inkább rövid, legfeljebb ötbetűs szavakkal szórják meg a táblát. Ezekből egyébként rengeteget tanulnak meg meccsek előtt. A rövid szavak lényege, hogy kevés mozgásteret engednek az ellenfélnek nagy-, és sok pontot érő szavakat kirakni, másrészt maguk is termelik a pontokat.

Az előbb említett edző még "táborokat" is szervez nekik. Minden verseny előtt bezárkóznak egy szállodai szobába és két napig megállás nélkül játszanak. Ebből is látszik, hogy a nigériaiak komolyan veszik a játékot.

Viszont amikor a jelenlegi bajnokot, Wellington Jighere-t kérdezték a stratégiájáról, úgy nyilatkozott, hogy igazából mindenféle rendszer nélkül játszik. Szerinte pont ebben rejlik az ereje, hiszen így kiszámíthatatlanná válik a játéka.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr5911661328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása