Ami még a társasjátékasztalnál is tilos
2016. november 21. írta: PixelDrake

Ami még a társasjátékasztalnál is tilos

Mindenki úgy játszik, ahogy akar. Egy bizonyos pontig. Mint minden szociális interakciónak, a társasjátékozásnak is vannak olyan szabályai, amiket szituációtól függetlenül be kell tartani. Főleg, ha azt szeretnénk, hogy máskor is hívjanak minket. Tekintsük át, hogy mik azok a viselkedésformák, amiket mindenképpen mellőzni kell az asztal mellett, ha szeretnénk népszerűek lenni gamer körökben.

Játékost szidni. - Ezt ne. Tényleg. Szórakozni járunk össze, vagy mi, nem illik beszólni a másiknak. Ha már mindenféle meditációs gyakorlat csődöt mondott és mindenképpen ki kell töltened valamin az indulataidat, az legyen a kocka. A kockát úgy lehet alázni, ahogy csak kedved tartja. Ebből még akár valami vicces is kisülhet.

Zsíros kézzel a játékhoz nyúlni. - Ez meg a másik ne. Mivel ezt a blogot olvasod, nem kell elmondanom, hogy egy átlag társasjáték mennyibe kerül manapság. Namost, ha én kiadom egy átlag magyar fizetés két számjegyű százalékát egy játékra, akkor nem biztos, hogy arra vágyom a legjobban, hogy egy kártya vagy a tábla egy része sikamlós-fényes zsírfolttal létezzen tovább. Ennek megelőzésére számos módszer létezik, én a Ludens társasjáték-gasztronómiai útmutatót javaslom.

UPDATE: Kivéve a legacy-játékokat, mert azoknak amúgy is mindegy, ugye.

Mindent a szerencsére fogni. - Mint említettem, a kockát lehet szidni, de azért érdemes mértéket tartani. Ha a harcosod alsógatyában belerohan egy lávagödörbe vagy lovasságot küldesz a tankok ellen, nem biztos, hogy a kocka volt a hibás. Ennek a számítógépes megfelelője a lag hibáztatása.

Valakit kipécézni. - Többszereplős játékok közben könnyen megeshet, hogy valaki hibát vét és ezáltal hátrányosabb helyzetbe kerül. Ilyenkor kifejezetten kerülendő ok nélkül erre a játékosra nyomulni. Ok nélkül alatt azt értem, hogy ha nem cél a másik játékos kiejtése, akkor érdemes őt hanyagolni inkább. Neked sem jó, hogyha egy már alapból veszélytelen játékost gyengítesz, ráadásul közben arról is gondoskodsz, a társadnak ne legyen kellemes emléke rólad.

Azt hangoztatni, hogy kipécéztek. - Lásd feljebb a "Mindent a szerencsére fogni" résznél. Nem biztos, hogy direkt rád szálltak, ha a térkép közepén őrizetlenül hagytál egy aranybányát.

Királycsinálás. - Ez az amúgy sem túl kulturált vesztési képtelenség még kevésbé kulturált gyakorlati manifesztációja. Lényege, hogy egy már biztosan vesztő játékos kihasználja, ha képes eldönteni a győztes személyét.

Tehát ahelyett, hogy megpróbálna a saját helyzetén javítani, inkább azon munkálkodik, hogy egy másik (rendszerint jobban hátrányban lévő) játékost győzelemhez juttasson a többiek rovására, amolyan bosszúból. Például gabonát kínál olcsón eladásra, amikor neki is hiánya van belőle, de tudja, hogy valakinek pont ez kell. Vagy a maradék tankjával beáll az ellenfél elé, kárt nem okozva, de egy körrel lassítva őt.

A kipécézés és a durcizás keveréke. Kéretik elkerülni.

Otthagyni a játékot. - Én nem vagyok az "amit elkezdtél, fejezd is be" - közmondás kifejezett híve, de társasjátékból kiszállni indok nélkül nem túl szép dolog. Vannak játékok, amik lehetővé teszik az idő előtti befejezést mondjuk kieséssel vagy feladással. Itt ha nem tetszik a játék, próbálhatsz arra pályázni, hogy gyorsabban elhullj.

Viszont a játékok többsége nem tudja kezelni, hogy ha a játékosok száma menet közben változik. Ilyenkor nem illik fölállni azzal az indokkal, hogy nem jön be. Enyhítő körülmény lehet, hogyha nagyon hosszú a játék és már az elején tudod, hogy nem fog tetszeni, ezért inkább leállítod.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr6711778725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása