Melyik Camel Up kiegészítőt válasszam? - Supercup
2017. január 12. írta: PixelDrake

Melyik Camel Up kiegészítőt válasszam? - Supercup

Huhú, micsoda clickbait cím. Elvégre a tapasztalt olvasók tudják jól, hogy a Camel Upnak csak egy kiegészítője van, a Supercup. Viszont az az egy szem kiegészítő 4+1 különböző modult tartalmaz, amik tetszőlegesen kombinálhatók is egymással. Felmerülhet tehát a kérdés, hogy mit érdemes beemelni az alapjátékba - feltéve, hogy szelektálni kényszerülünk.

camel-up-play.jpg

Hosszabb pálya

Ez a Supercup alapja. Hat mezővel, azaz kb 2-3 körrel teszi hosszabbá az alapjátékot. Mivel a toldás a pálya közepén történik és nem a végén, ezért az új mezők a 8a, 8b, 8c, 9a, stb neveket kapták. Tekintve, hogy ebben a játékban az égvilágon semmi jelentősége nincs, hogy egy figura pontosan melyik mezőn áll, ez csak formalitás, de a kezdőket megriaszthatja, hogz a számok mellett betűket is látnak.

A hosszabb játék hátulütője lehet, hogy egy teve nagyon lemarad a mezőnytől és teljesen esélytelenné válik - valamint könnyű célponttá a vesztesre fogadáshoz. Ezt kiküszöbölendő bevezették a galoppkocka fogalmát. Ez egy plusz kocka a piramisba, amit mindig a szakasz elején a legutolsó helyen álló teve kap meg.

Ez a kis újítás a nagyobb tábla ellenére kifejezetten pörgősebbé teszi a játékot és új taktikai mélységeket jelent. Tapasztalt játékosokkal szinte mindig előkerül ez a modul.

Megvásárolható galoppkockák

Csak az előzővel együtt használható, amolyan a kiegészítő kiegészítője modul. Lényege, hogy a fent említett galoppkockákat piramis lapkákért (amit akkor kap valaki, ha dobott egyet a piramissal) az első kivételével bármelyik tevének odaadhatjuk, gyorsítva őt.

Ennek talán a legfontosabb hatása, hogy a dobás most már nem egy "nincs jobb ötletem" akció lesz, hanem fontos taktikai elem. Időhúzásra is kiválóan alkalmas, valamint könnyen megboríthatja egy szakasz biztosnak tűnő végeredményét. Emiatt vérbeli Camel Up stratégák kedvence lesz ez a lehetőség.

A kamera

Ez az egyik kedvenc modulom, pedig jóval kevesebbet ad hozzá a játékhoz. Annyira egyszerű, hogy kezdőknek az alapjátékkal együtt szoktam elmagyarázni. A társaság többi, őstevés tagja is egyet ért abban, hogy a kamera az egyik legjobb újítás.

Egy kis kartonkamerát kapunk a dobozban (amire ötletes módon négy különböző lencsét szerelhetünk), amit egy cselekedetként bármelyik üres és csapdátlan mező mellé elhelyezhetünk. Ezzel együtt megkapjuk a megtisztelő fényképész igazolványt is. Ha egy tevecsapat a kamera előtt áll meg, a fényképész pontosan annyi pénzt kap, ahány tevéből állt a csapat. Ezek után az igazolvány és a kamera is visszakerül a táblára és bárki újra felhasználhatja.

Mint említettem, ez a kedvenc modulom és nem vagyok vele egyedül. A kamera amilyen egyszerű, olyan nagyszerű ötlet is egyben (éljenek a klisés megfogalmazások...). Aki lemaradt a játékban, egy kis plusz pénzt kereshet vele. Vagy keresztülhúzhatja annak a számítását, aki rossz helyre rakta vagy rakná a csapdáját. A nagy stratégák még időhúzásra is használhatják. Nem mellesleg nagyon jópofán néz ki az a kis kamera.

Szóval ha csak egy modult használhatsz a kiegészítős dobozból, a kamera legyen az. 

Helyrefogadás

Ezzel gondban leszek, mivel ez az egyetlen olyan modul, amit nem próbáltunk még ki. Tartok tőle, hogy nem is fogjuk. Minden alkalommal, amikor fölolvastam a lényegét, a többi játékos leszavazta a bonyolultsága miatt. Bár szerintem ezt a modult sem túl nehéz értelmezni, ahogy az egész játékot sem, úgy néz ki, nem illik bele a Camel Up könnyed hangulatába. Más blogokon utánaolvasva ugyanezt tapasztaltam. Vagy ki sem próbálták, vagy egy-két parti után a doboz alján landolt.

Lényege egyébként, hogy nem csak a szakaszok győztesére fogadhatunk, hanem konkrét helyezésre is. Ehhez el kell vennünk egy fogadás lapkát, amit le kell takarni egy helyrefogadó lapkával... áh, egyszerűen valami taszít ebben a modulban. Rossz napon írták hozzá a szabályt, vagy kedvezőtlen volt akkor a holdállás. Egyszerűen nem tetszik és kész.

Partner fogadás

Szintén kedvencem ez a modul, bár nagy hátránya, hogy csak hat játékos fölött alkalmazható. Lényege, hogy akcióként partnerséget köthetünk egy másik játékossal (ha akarja, ha nem). A szakaszok végén az egymással partnerségben állók kiválasztanak egy lapkát a másiktól. Ezért a lapkáért ugyanúgy megkapják a jutamat, mintha csak a sajátjuk lenne. Tehát ha valaki már a kör elején elvitte a nyerő teve fogadólapkáját, a partnerséggel még van lehetőség részesülni a jóból.

Tapasztalt játékosokkal igaz partihangulat-kellék ez a modul. Ha van egy örökös sztár a csapatban, esetleg valaki, aki jellemzően gyengébben teljesít, vicces helyzeteket teremthet egy-egy partnerlapka. Időhúzásnak is jó és növeli az egy szakasz alatt szerezhető pénz mennyiségét, így a galoppkockákat kedvelő stratégák ezt is imádni fogják.

A bíró teve

Ez a fekete jószág nincs benne a Supercupban, csak a BGG-ről beszerezhető promó figura. Szabály nincs hozzá (azt a netről kell letölteni), a pénzünkért egyetlen fekete teve meeple-t kapunk.

Az ókori Egyiptomban egyre népszerűbbek a teveversenyek. A turisták imádják fotózni, ahogy a tevék felkapaszkodnak egymás hátára. A szervezők viszont nagyon nem szeretik ezt. Elegük van abból, hogy a tevék elhülyéskedik a versenyeket, a fotózás meg csak púp a hátukon (érted-érted...). Ezért alkalmaztak egy bírót, aki a verseny komolyságát hivatott biztosítani.

Minden szakasz elején az utolsó játékosnak el kell helyeznie valahová a bírót. Ha az ő mezőjére lép egy tevetorony, akkor kénytelenek leszállni egymásról és szingliben folytatni tovább. Persze, ha a bíró már nem figyel, folytatódhat a móka...

Ez sajnos nem sült el olyan jól. Bár elsőre akár jó ötletnek is tűnhet, hogy a játék alapját képező tornyokba nyúltak bele, valójában egyáltalán nem volt az. Lassítja és feleslegesen szétdarabolja a mezőnyt. Ráadásul a szabályokat eléggé kapkodva írták meg hozzá, ezért sajnos könnyen megjelenthet a na-ilyenkor-mi-van helyzet, amikor a játékosok felváltva nézik egymás arcát és a szabálykönyvet és megpróbálnak megoldást találni arra, amire a tervezőknek kellett volna.

Szerencsére a fekete teve nem része a kiegészítőnek, berendelni pedig opcionális. Viszont hacsak nem vagy maximalista, vagy nincs szükséged egy fekete tevefigurára, inkább ne erre költsd a pénzed.

Konklúzió

A kamerát mindenképpen érdemes bevenni a buliba, még akkor is, ha új játékos is van a csapatban. Nem fogja megterhelni az a plusz egy akció. Ha már mindenki játszott egy-két partit, jöhet a hosszabb tábla. Ha pedig nagyobb társasággal vágtok neki a játéknak, ahol már mindenki tapasztalt Camel Up mágus, elő a galoppkockákkal és a partnerlapokkal!

A fekete tevét és a helyrefogadást meg ízlés szerint.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr3811649826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gondnemjáték 2017.01.13. 11:14:15

Szuper összefoglaló! Meg is jött a kedvem egy hétvégi tevefutamhoz! A kamerát tuti ki fogjuk probálni :)
süti beállítások módosítása