Mi újat hoz a Sagrada Passion kiegészítője?
2020. február 17. írta: PixelDrake

Mi újat hoz a Sagrada Passion kiegészítője?

A legelső Sagrada kiegészítőt, ami hangzatosan csak a "5-6 Player Expansion" névre hallgat, kizárólag a játékosszám növelés miatt éri meg beszerezni. A hozzá mellékelt tárcsás modul sajnos melléfogás volt. A készítők azonban nem hagyták magára a játékot. Még két éve jelentették be hozzá a The Great Facades nevű kiegészítősorozatot, amit a bazilika három kapuja inspirált. Ebből az első, a Passion, vagyis a Szenvedés kapuja tavaly jelent meg, a többiről pedig sajnos még semmit nem lehet tudni.

A tervezők a dobozon és a játékszabályban is katedrálisnak nevezik a Sagrada Familíiát, de ez helytelen. Az épület valójában bazilika.

A Passion háromféle modult tartalmaz. Ezeket a szabálykönyv szerint elvileg lehet kombinálni, de inkább nem érdemes - kivéve, ha hűek akarunk maradni a kiegészítő címéhez.

img_20200211_082028.jpg 

1. Inspiráció

Az első modul, az Inspiration a már régóta várt egyéni képességeket jelenti. Minden játékos kap egy véletlenszerűen kiosztott kártyát, ami valamilyen előnyhöz juttatja a játék során. Ez lehet egy egyszer használatos képesség (például újradobhatjuk a választott kockát) vagy valami, ami folyamatosan hat (például olcsóbban tudjuk használni a segítségeket). Egyik sem juttatja túl nagy előnyhöz a használóját és ezekkel is ugyanúgy szenvedés lesz elhelyezni az utolsó két-három kockát. Inkább csak kis segítségekként lehet rájuk tekinteni, amik hozhatnak pár pontot a konyhára vagy adhatnak egy második esélyt.

img_20200211_084616.jpg

2. Tükörreflex

Nem voltak elég nehezek az eddigi táblák? Röhögve hoztad össze a tökéletes sorokat színváltozatosságból? Zavart, hogy minden alkalommal magasan ötven fölött volt a pontszámod? Akkor jó híreim vannak: a tükörcélokat pont neked találták ki.

Ezek a publikus célok akkor adnak pontot, ha a táblád bizonyos pontjain szimmetriát sikerül kialakítanod színekből vagy számokból. Jól hangzik, nem? Értelemszerűen ezek nem kompatibilisek mindegyik másik céllal - például a már említett változatos színekkel pont nem -, úgyhogy ha ezeket használjátok, pár lapot el kell távolítani a játékból.

Mi párszor próbálkoztunk velük, aztán ezek a kártyák mindig a doboz alján landoltak. Ezekkel a lapokkal családi játékhoz képest már kényelmetlenül nagyra nő a fejben tartandó dolgok mennyisége. Akik szeretik a szenvedést, azért találnak majd bennük élvezetet.

img_20200211_084838.jpg

3. Ritka üveg

A harmadik és egyben leglátványosabb modul a színtelen rare glass dice-okat hozza be a játékba. Ezek amolyan joker színűek, tehát bármilyen mezőre és bármelyik másik kocka mellé lekerülhetnek (a számos szabályok betartásával, természetesen) és a színes célok értékelésekor mindig egyedinek számítanak.

Beszerezni őket mindig valamilyen különleges szabály szerint lehet, amit a játék elején sorsolunk ki. Lehet, hogy egy üvegkockát csak egy akcióba kerül megkaparintani. De akad olyan változat is, ahol a sorrend-, vagy a táblánk telítettsége alapján kristállyal kell fizetni értük. Nem feltétlenül egyszerű tehát begyűjteni őket, de mégis szükség lesz rájuk, ugyanis specifikus célok is járnak hozzájuk. Ezek az üvegkockák körül lévő mezőkért adnak pontot.

Akárcsak a tükörcélokkal, ezekkel sem lesz könnyebb a játék. Nagyon nem. Viszont a másik modullal ellentétben az üvegkockákat megvenni és elhelyezni egyáltalán nem tűnt szenvedésnek. Sőt, nekem kifejezetten izgalmasnak hatott, hogy újra kellett építenem az egész stratégiámat, ráadásul egyetlen kocka köré.

img_20200211_083004.jpg

Végszó 

A véleményemet, miszerint a Sagrada alapjáték úgy jó, ahogy van és fölösleges elvinni bármilyen irányba mindenféle kiegészítőkel, továbbra is fönntartom. A Passion nélkül is jól ellesz mindenki, de a veterán játékosoknak talán mégis megér egy próbát. Nem változtatja meg nagyon a játék menetét, csak egy picit hozzáad. Ha már rongyosra játszottátok az alapjátékot, akkor érdemes lehet beszerezni, hogy feldobja egy kis változatossággal.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr5415037354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása