A nagy Pandemic eligazítás
2018. július 19. írta: PixelDrake

A nagy Pandemic eligazítás

Szinte minden gamer életében volt egy pandemices korszak. Ha kooperatív játékot kell ajánlani, biztos előkerül a Pandemic... Ha belépő szintű játékot kell ajánlani: Pandemic... Aztán jött a Pandemic Legacy és lealázta a bolygót, 2016 végéig uralva a BGG toplistát.

A Z-Man persze jól tudja, hogy addig kell ütni a vasat, amíg meleg, úgyhogy sorra jelentek meg az ilyen-olyan kiegészítők, spin-offok és alapjátékok. A vásárló meg csak kapkodja a fejét, hogy a sokféle verzió közül melyiket is kellene leemelnie a polcról.

Ha te is Pandemicet szeretnél venni, de nem tudod, hogy merre indulj el, olvasd el ezt a kis összefoglalót, amit minden új megjelenésnél frissíteni fogok, hogy naprakész lehess járványtanból.

pandemic2.jpg

Pandemic: Az alapjáték, amit szinte mindenki ismer. A cél, hogy egymást segítve felfedezzük a világban terjedő négy borzalmas betegség ellenszerét, mielőtt azok túlzottan elterjednének. Ebben hátráltat minket az idő (véges számú akció áll rendelkezésre), a távolság (a térképen mozogni csak nagyon lassan vagy drágán lehet) és a szerencse (bizony, sok múlik a lapjáráson). Nyerni akkor lehet, ha a játékosok a karaktereik egyedi képességeit kihasználva kordában tudják tartani a fertőzéseket és a megfelelő kártyák összegyűjtésével kifejlesztik a védőoltásokat.

A klasszikus Pandemic egyszerű, könnyen tanulható és kis szerencsével viszonylag könnyen is nyerhető - bár igaz, hogy minél többen játsszák, annál nehezebb lesz. Az újrajátszási faktort növeli a sokféle szerep és a játékospakli "sűrítésével" növelhető nehézség is.

Az eredeti játék még 2008-ban jelent meg, fakockákkal. Azóta kijött egy műanyag alkatrészes új verzió is, de sokan egyetértenek abban, hogy jó tenne neki egy újabb grafikai tuning.

Ismeretes egyébként EPIZOotic, Pandemia és Pandemie néven is, de a magyar kiadás neve megegyezik az eredetivel: Pandemic. Sok nyelven elérhető, köztük magyarul is, ráadásul a játékboltok népszerű vendége, úgyhogy beszerzése nem jelenthet gondot.

On the Brink/Pengeélen: A játék első kiegészítője, önállóan nem játszható. Célja, hogy egy kicsit több változatosságot és nehézséget csempésszen a Pandemicbe. Ehhez több, egymással kombinálható modult kínál:

  • Ötödik játékos lehetősége. Ez amúgy tényleg annyi, hogy "játsszatok öten", szóval modulnak túlzás nevezni...
  • Véletlenszerű mutáció lapok, amik erősebbé teszik a vírusokat.
  • Egy ötödik, eltérő módon viselkedő vírus megjelenése.
  • Bioterrorista mód, ahol az ötödik vírust nem a véletlen, hanem egy játékos irányítja - ő akkor nyer, ha a többiek elbuknak.

Ezek mellett nyolc új esemény lapot tartalmaz (amik könnyítést jelenthetnek a játékosoknak) és hét új játszható karaktert is, új képességekkel. Bizonyos moduljai kombinálhatóak a többi kiegészítővel is.

A Pengeélen kellemes vérfrissítés az alapjátéknak és azoknak, akik túl könnyűnek találták azt. Jópofa ötlet, hogy a játékhoz mellékeltek öt petri csészét is a víruskockák tárolására. Elérhető magyarul is, szintén sok helyen.

In the Lab/A labor: A második kiegészítő, szintén szükséges hozzá az alapjáték, önállóan nem játszható. A Pengeélen megléte nélkül is használható, de akkor nem lesz az összes mód elérhető (mivel van benne olyan modul, ami a Pengeélent bővíti):

  • Különleges szabályok bevezetésével lehetőséget ad az egyszemélyes játékra.
  • Kompetitív játék is indítható vele, ahol csapatok versengenek egymással a különböző "díjakért".
  • Kifejezetten nehézzé változtatja a Pengeélen lila vírusos módját.
  • Fő modulja értelemszerűen maga a labor, ahol az ellenszerek kifejlesztése sokkal bonyolultabbá válik szimpla lapdobálásnál.

Az optikai tuning itt öt ellenszérumos fiola képében jelenik meg, amik igencsak szép látványt nyújtanak a korábbi lapos tokenekhez képest.

Most már elérhető magyarul is, szintén sok helyen.

pandemicalabor.png

State of Emergency: A Pandemic harmadik és egyben utolsó kiegészítője. Önállóan nem játszható, de elég csak az alapjátékot megvenni hozzá. Három modult kínál:

  • az első a  vírusok terjedését változtatja meg. Egy külön térképen kell megakadályoznunk, hogy azok állatról emberre terjedjenek
  • teljesen véletlenszerű eseményekkel nehezíthetjük a játékosok dolgát
  • megjelenhet egy különösen veszélyes, gyógyíthatatlan vírus, aminek először ki kell fejleszteni az ellenszerét, majd azt el kell juttatni az emberekhez

Az összes közül a leggyengébb (de még így is nagyon jó) értékeléseket kapott kiegészítő, valószínűleg ezért is foglalkoznak vele olyan keveset. Bizonyos moduljai kombinálhatóak a többi kiegészítővel is.

Jelenleg csak angolul beszerezhető, főként társasjáték szakboltokban.

Pandemic Legacy: Season 1: A legacy-típus jellemzője, hogy a játék használat közben véglegesen megváltozik.  A változás alatt érthetjük kártyák széttépését, a tábla összefirkálását vagy a szabálykönyv átmatricázását. Természetesen ezek mind egy sztori köré épülnek, ami játék közben bontakozik ki. Ebből kifolyólag véges számú játék játszható vele. Itt teljesítménytől függően 12-24 játékra van lehetőség.

Mivel a legacy játékok legélvezetesebb elemei a meglepetés és a visszavonhatatlan döntések, érdemes úgy nekivágni, hogy minél kevesebbet tudunk róla. A spoilerektől én is elzárkózok és csak annyit mondok, hogy megérdemelten ült a BGG toplista első helyén.

Magyarul is elérhető, játékboltokban könnyen beszerezhető.

Pandemic Legacy: Season 2: A második Pandemic Legacy, új sztorival és játékmechanikával. A cselekmény itt egy posztapokaliptikus világban játszódik, ahol a játékosok megpróbálják megmenteni az emberiség maradékát.

Jelenleg magyarul is beszerezhető, inkább társasjáték szakboltokban.

The Cure: A Pandemic kifejezetten gyors játékalkalmakra tervezett, kocka alapú verziója. A játékosok a végrehajtható akcióikat kockadobással döntik el, melyhez minden karakter saját kockakészletet kap. Természetesen a választott szerepekhez itt is egyedi képességek járnak. A betegségek terjedését a pakli helyett szintén kocka dönti el.

Bár 2014-ben jó értékeléseket és több Golden Geek jelölést is kapott, nem lett különösebben népszerű. Éppen ezért csak angolul elérhető, társasjáték szakboltokban.

The Cure - Experimental Meds: A Cure-t bővítő kiegészítő, melyben megjelenik a Pengeélenből már ismert lila színű betegség.

Akárcsak az alapja, ez is csak társasjáték boltokban érhető el, angolul.

Contagion: A klasszikus Pandemic kártyás, egymás ellen játszható verziója legfeljebb öt fő részére. A játékosok itt gyógyíthatatlan betegségeket alakítanak, akik azon versengenek, hogy a többiek előtt irtsák ki az emberiséget. 

A beszámolók alapján az élvezeti értéke egy enyhe lefolyású náthával egyenlő, valószínűleg ezért sem fordították le magyarra és ezért olyan nehéz beszerezni.

Reign of Cthulhu: Az alapjáték elcthulhusított verziója. Önállóan játszható és nem kompatibilis egyik kiegészítővel sem. Vírusok gyógyítása helyett itt kultistákkal és szörnyekkel kell harcolni, valamint kapukat bezárni.

A térkép sokkal kisebb, de ezzel együtt a mozgás is nehézkesebb. A játékosoknak a lakosság mellett a saját egészségükre is ügyelniük kell. Ha ugyanis túl sokszor vallanak kudarcot, megőrülhetnek, ami a különleges képességeik elvesztését eredményezheti. Vagy meg is halhatnak, ami pedig a játék végét jelenti.

A cthulhus játékok közül az egyik legegyszerűbb, és legpörgősebb de a Pandemicre már csak nyomokban emlékeztet.

Angolul elérhető, társasjáték szakboltokban.

Iberia: Egy 1848-ban játszódó alapjáték, mely önmagában játszható és nem kombinálható semelyik kiegészítővel. A korszaknak megfelelően a játékosok mozgási lehetőségei jóval korlátozottabbak. A rendelkezésre álló eszközök között olyanok szerepelnek, mint az ivóvíz fertőtlenítése és a vasútvonalak telepítése.

Két modullal bővíthető a játék (melyek részei az alapdoboznak):

  • az egyik nagyobb szerepet helyez a kórházakra
  • a másik a betegségek képességeinek megváltoztatásával a valódi ragályokat próbálja meg szimulálni

Nagyon jó visszajelzéseket kapott a játék, sokan még az eredeti Pandemicnél is jobbnak tartják. Sajnos magyar verzió nem jelent meg belőle. Angolul hazai társasjáték boltokban beszerezhető.

Rising Tide: Az ipari forradalom idején játszódó alapjáték, mely önmagában játszható, de a kiegészítőkkel nem kombinálható. A játékosok célja kivételesen nem a betegségek megfékezése. Azt kell megakadályozniuk, hogy Hollandiát elöntse az Északi-tenger. Gyógyítás helyett az áradás alá került területeket kell helyrehozni és gátakkal kell a vizet elterelni a kritikus helyekről.

Szintén sok pozitív visszajelzést kapott, de magyar verzió még nem készült belőle. Társasjáték boltokban érdemes keresni.

Róma bukása: Ebben a kiadásban vírusok helyett barbárok törzsek ellen harcolunk.  A cél, hogy mindegyikkel szövetséget kössünk, mielőtt elözönlenék a Római Birodalmat. Gyógyszerek helyett katonákat kell magunkkal cipelnünk és erődöket kell építenünk a stratégiailag fontos tartományokba. A harcok kimenetelét dobókocka dönti el, ami kimondottan idegen az előző részekhez képest. Ha valaki az orvosos téma miatt nem akarja kipróbálni a Pandemicet, érdemes megmutatni neki ezt a verziót. Önállóan játszható, más kiegészítőkkel nem kombinálható. Magyarul elérhető, játékboltokban is.

Sajnos a kártyák magyar fordításába hiba csúszott. A helyes változatot innen tudod letölteni.

img_20181220_170008.jpg

Pandemic 10th Anniversary: A játék tizedik évfordulójára tervezett díszkiadás. Fém orvosi táskában érkezik, bábuk helyett festhető (de már bemosott) minikkel. A kártyák mind új, kimondottan vintage-es dizájnt kaptak, amire csak ráerősítenek az első kiadást idéző fakockák.

Sajnos ez nem egy big box edition, vagyis nem tartalmazza a kiegészítőket. Jelenleg száz dollárért rendelhető a kiadótól, természetesen csak angolul.

Bevetésre készen: Ez a teljesen új koncepcióra épülő Pandemic valós időben zajlik. Az alapjátékkal vagy más kiegészítőkkel nem kombinálható. A játékosok egy Helicarrier szerű gigászi légibázison röpködnek a rászoruló városok között és próbálják azokat ellátni élelmiszerrel és gyógyszerrel. Ezt kockadobásokkal tudják megtenni. A csavar az, hogy itt nem a körök száma limitált, hanem az idő. Folyamatosan pereg a homokóra és büntetés jár minden alkalommal, amikor lejár. 

A Gémklubnak hála létezik belőle magyar kiadás is.

pandemic_rr_edit.jpg

Hot Zone - North America: A Pandemic kisebb, rövidebb és hordozhatóbb verziója. A világtérkép helyett is csak Észak-Amerikában zajlanak az események, és nagyjából fél óra alatt le lehet zavarni egy partit. A koronavírus járványra való tekintettel a Z-Man ingyenesen elérhetővé tette a játék print&play verzióját, ami a honlapukról letölthető.

Társasjáték boltokban kapható itthon, de magyar változat még nem készült belőle.

pandemic_hot_zone.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr3313271721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.20. 06:47:48

Úgy tűnik, én nem vagyok mindenki, meg még néhányan a környezetemben sem. Nemhogy én nem ismerem, olyan embert sem ismerek, aki erről hallott...

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2018.07.20. 20:40:34

@Le a spammerekkel: Akkor mindenképpen ajánlom, hogy szerezzétek be az alapjátékot vagy a legacy verziót.

Blaze82 2018.07.23. 12:36:11

Jó kis poszt, tök jól össze lett gyűjtve. A kártyás verzióról nem is hallottam. Esetleg egy hasonló kisokos a Carcassonne-hoz? Vagy az túl durva lenne? :D

Blaze82 2018.07.23. 12:39:57

@Le a spammerekkel: Akkor rossz körökben mozogsz :) Én legalábbis úgy vettem észre, ha valaki elkezd társasok után nézelődni, szinte lehetetlen hogy a Pandemic ne jöjjön szembe (velem is így történt).

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.23. 13:54:47

@Blaze82: lehet, nem szoktam társasjátékokkal játszani. Kicsit kinőttem belőle. ;) A multiplayer FPS meg más kategória :D

Blaze82 2018.07.23. 16:01:12

@Le a spammerekkel: Fú, ha tudnád manapság milyen társasok vannak, nem mondanád hogy kinőttél belőle, ezekből nem lehet. Sőt, van sok játék, amikbe "bele kell nőni" :) Szerencsére már rég túl vagyunk a Gazdálkodj Okosan és a Monopoly butácska szintjén.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2018.07.24. 00:19:03

@Blaze82: Köszönöm. A Carcassonne már keményebb dió lenne. Ami nem is baj, mert szeretem a kihívásokat. Sajnos az utolsó kiegészítő, amivel játszottam, a sárkányos volt.
süti beállítások módosítása