Az én kedvenc játékom a Monopoly!
2018. július 31. írta: PixelDrake

Az én kedvenc játékom a Monopoly!

Monopoly. A halhatatlan klasszikus. A megunhatatlan játék, aminek a neve évtizedek óta megérdemelten egyet jelent a társasjátékozással...

...most már idefigyeltek, ugye? Jó.

Akkor lehetne kérni, kedves hárdkór gémerek, hogy akadjatok le végre a Monopolyról? Nem, nem kell játszani vele és még szeretni sem kötelező. Mert tényleg pocsék. Aminek véget akarok vetni, az a jelenség, ami kialakult körülötte.

Elég csak valakinek leírnia a Monopoly szót egy társasjátékos fórumban vagy kijelenteni, hogy szeretne játszani vele. Azonnal megjelenik egy tíz-húsz fős, "szakértőkből" álló, habzószájú falka, hogy jól szétcincálja játékot is meg a kérdezőt is.

monopoly-magyarorszag.jpg

Ha tetszik a Monopoly, kezdő vagy és amíg tetszik, az is maradsz - és hasonló kedvességek csattannak a kérdező fején. Pedig lehet, hogy csak arra volt kíváncsi, hogy pontosan hány darab ház van egy készletben. Válasz helyett, aztán megkapja, hogy mekkora csődtömeg, hogy Monopolyval játszik meg mennyit árt éppen a társasjátékos közösségnek. Ki akarna ezek után gamerek közé járni, ha már az elején ilyen emberekkel találkozik?

A legnagyobb baj, hogy ez a jelenség nem csendesedik. Azt hittem, hogy pár hónap alatt kifut majd és visszaesik meme státuszba, mi meg együtt röhögünk majd a frusztrált "szakértőkön" meg néha ellövünk egy-egy monopolys poént. De nem így lett.

Amikor a JEM magazin lehozott egy olyan írást, ami azt fejtegette, hogy a Monopoly miért nem tekinthető játéknak, az volt az újság mélypontja.

Oké, lehiggadtam. Próbáljuk megérteni a másik oldal nézőpontját is. Vagyis azt, hogy miért érzik kötelességüknek egyesek, hogy vöröslő fejjel verjék a billentyűzetet, amint meglátnak egy cilinderes emberkét. (Valószínűleg egyébként a jóindulat vezérli őket.)

  • A Monopoly rossz. Ezen nincs mit vitatkozni. Indokolatlanul hosszú, repetitív és a sok kockadobás miatt a játékosok döntései keveset tesznek hozzá a végkifejlethez.
  • A Monopoly drága. Nem igazán. A standard verzió 7-9000 forint körül mozog. Ez az átlag (sőt, lassan már az átlag alatti) társasjáték ár. Ráadásul ezért kapunk egy csomó festhető minit is hozzá :P. Az tény, hogy ennyi pénzért már sokkal jobb játékokat is lehet venni.
  • A Monopoly elterjedt. Gondolom ez csípi az emberek szemét a legjobban. Sajnos nem lehet vele mit kezdeni. Üdítőital = Coca-Cola, társasjáték=Monopoly. Ezek szimbólumok. Attól még lehet inni 7Upot és lehet játszani Azult. Ha szeretnéd, hogy ez változzon, a legjobb, amit tehetsz, hogy másfelé tereled az emberek figyelmét.

Szóval a Monopoly: rossz és túl elterjedt és ha valaki ezek alapján ítéli meg a társasokat, akkor azt fogja hinni, hogy minden társas ilyen és utálni fogja a játékokat.

Nem.

Akár hiszed, akár nem, ismerek olyat, aki szereti a Monopolyt és az Évszakokat is (nem én). Az, hogy a játék neked vagy nekem élvezhetetlen, még nem jelenti azt, hogy másnak is az. Egyébként a legtöbb idióta vita pont abból ered, hogy valaki a saját ízlését tekinti etalonnak - te ne legyél ilyen.

Sőt, az sem igaz, hogy az emberek a társasozás élményével azonosítják a Monopolyt. Ha egymás mellé raksz egy Tokió királyát és egy Monopolyt, mindenki látni a fogja a különbséget. Ha egy katasztrofális monopolyzás után még rá tudsz venni valakit egy Sagradára, olyan katartikus élményben lesz része, hogy dobozostul hajítja ki a telekkártyákat az ablakon.

A társasozástól nem egy rossz játék, hanem a beképzelt játékosok viselkedése kergeti el az újakat (meg az, ha egy kezdőt rögtön leültetünk a Scythe elé). Az a hozzáállás, hogy inkább semmivel ne játsszon valaki, csak ne vegyen Monopolyt. Az, hogy a játék helyett a játékost minősítik. 

fb_img_1533015055041.jpg

Mit lehet tenni?

Mint azt már korábban említettem, új játékosokat nem a saját felsőbbrendűséged kinyilvánításával fogsz behozni a hobbiba. Hanem azzal, hogy felnőttként viselkedsz és a többiekre is felnőttként tekintesz. Ha valaki Monopolyt akar venni, kérdezd meg, kinek keresi és ajánlj neki egy alternatívát ugyanazon az áron. Ha még mindig Monopolyt akar, küldd el egy társasjáték boltba, hátha mással jön ki (micsoda gonosz terv...). Ha végül mégiscsak Monopolyval tér haza, kívánj neki jó szórakozást és hívd meg magadhoz társasozni. Ha már nálad jár, azt teszel le elé, amit csak akarsz. Működni fog.

 Így nem járatod le sem magadat, sem a társasjátékos közösséget.

 Ja, és próbáljátok ki a Monopoly Deal kártyajátékot! Régen egy csomót játszottunk vele, tök poén.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr5414151865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.07.31. 23:11:53

Amikor a sok dobás kapcsán jelzed, hogy az szerinted a játékos döntéseinek a hatását csökkenti, akkor van egy apró gond ezzel: Ha egy játékban egyszer dobsz és az a dobás kísér végig, akkor azzal lehetsz végig nagyon peches vagy végig nagyon szerencsés, és ez nagyban befolyásolja a játékot. Ha sokszor dobsz, akkor leszel szerencsés is, peches is, és a dobások hatása egyre jobban közelíti az átlagot. A döntések hatása viszont megjelenik.

Bár valóban repetitív, de nem a "ki nevet a végén" vagy a "kígyók és létrák" szintjén, és a játékban ugye az építkezéstől egymás kifosztásáig fokozatosan tolódik el a hangsúly.

És amikor megjelent kifejezetten sok újítás volt benne.

És ügyesen találja el azt, hogy mindenki szeretne gazdag lenni.

Csak azt hiszem, ma már több lehetőségből, jobb játékot is lehet csinálni.

Arthur Arthurus 2018.08.01. 00:07:55

Sosem értettem ezt az általános Monopoly-utálatot. Szeretek játszani, szoktam is, de nem vagyok közösségeknek meg egyebeknek a tagja, nem érdekel. Egyetlen társasos adok-veszek csoportban vagyok, de már ott is elég sokszor futottam bele ebbe, hogy megtiltották a gyereknek, hogy a haverjaival Monopolyzzon, meg az ördög maga, stb...
Én szeretem a Monopoly-t, szoktunk is vele játszani, főleg olyankor, amikor semmi kedvünk egy bonyolultabb setuppal rendelkező játékhoz. Emellett szoktunk Arkhamozni, Mansions-özni, Elder Signozni (csak hogy egy világon belül maradjak), de néha előkerül az Age of Mythology, a BattleLore vagy a Civilization is. Sőt, minő borzalom, ezek mellett még Scrabble-zni, Alhambnra kártyajátékozni, Carcassonne-ozni és Catan kártyajátékozni is szoktunk. Sőt, még Rummikubunk is van... és gyerekkoromban volt egy Vállalkozz okosan nevű társasom, ami tizenpár éve szőrén-szálán eltűnt, de azt is szerettem. Meg Gazdálkodj okosanozni is. Ja, és sokszor kvízjátékozunk, két Inquizitorunk, két Honfoglalónk meg egy Euro Quizünk van... kíváncsi lennék, hogy ezek alapján a hardcore nagyképű gamerek milyen következtetést vonnának le...
Ahogy mondani szoktam, ha valaki az alapján ítél, hogy épp milyen könyv van a kezemben, az megérdemli, magáról ítél. Előbb nézze meg, milyen kb. 1500 könyv van a birtokomban és milyen kb. 1000 a kivlistámon, na ez alapján már kicsit pontosabb képet kaphat, de még ez sem az igazi :)

na__most__akkor 2018.08.01. 08:59:58

A Monopoly.
Akinek nem tetszik, jászhatja a "gazdálkodj okosan" másik szart.

zdyzs 2018.08.01. 10:19:39

Tök egyetértek a posztolóval. Jó sok évvel ezelőtt megszámlálhatatlan Monopoly-menetet nyomtam le a barátaimmal. Meg RISK-et (ami kb. ugyanolyan szar, mint a Monopoly). De akkor csak az volt, annak kellett örülni. És szerintem "belépő" játéknak most sem rosszak, nem kell annyit magyarázni mint egy Puerto Rico-t vagy El Grande-t. Azért fikázni valakit mert Monopolyt játszik kb. azzal egyenértékű, mint lenézni, mert Vernét is olvas, nem csak Csehovot.
A Monopoly Deal pedig kifejezetten nagyon jó kártyajáték. Mondjuk mechanikájában alig van köze a társashoz (szerencsére).

Thészeusz 2018.08.01. 10:54:54

Én szerettem a Gazdálkodj okosan és a Balaton Rt. társasokat. Szerintem mindkettő jobb a Monopoly-nál. (Ezt az egyik kommentelő kedvéért írom, nem a cikk kapcsán.) Vagy 21-22 éve magyarul is megjelent a Star Wars Monopoly, ami az első feldolgozása volt az alapjátéknak (amiről hallottam), majd megvesztem, hogy kipróbálhassam, mert azt gondoltam, hogy azért némileg átdolgozták az alapjátékot, hogy mezőkön lépegetve lehet kalandozni a Star Wars világában. Aztán sikerült megszerezni videójáték formájában és jó nagy csalódás volt. Azóta már a Fradinak is saját Monopoly feldolgozása van és nem értem, hogy miért ezt a játékot festik újabb köntösökbe és miért nem csinálnak hasonló, de érdekesebb lépegetős játékot... Mondjuk nem tudom, hogy a Fradis verzióban mit lehet csinálni... játékosokat eladni és vásárolni? vagy stadionokat? vagy gólokat??!! Vagy szurkolókat? Bele se merek gondolni... :)

szepipiktor 2018.08.01. 16:54:24

Mondjuk a büdös életben nem találkoztam, olvastam olyat, amire alapozod az írásodat. Szerintem ezt te találtad ki.
A játék pedig remek, és aki normális, az képes elfogadni a szubjektivitást, tehát akinek valami jó, az neki jó, és másnak ehhez semmi köze.
Ami nekem nem jó, azt nem csinálom, de posztot sem írok róla.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2018.08.01. 22:08:42

@szepipiktor: Pedig a társasjátékos körökben ez a jelenség határozottan jelen van. Néha jobban, néha kevésbé. Most megint erősödni látszik a trend, ezért írtam róla.
Valóban az lenne a cél, hogy elfogadják az emberek a szubjektivitást, erre utal a "Az, hogy a játék neked vagy nekem élvezhetetlen, még nem jelenti azt, hogy másnak is az" mondat.

sírjatok 2018.08.01. 23:52:53

@szepipiktor: "Mondjuk a büdös életben nem találkoztam, olvastam olyat, amire alapozod az írásodat. Szerintem ezt te találtad ki."

Nem, ez jelen van, kicsit megérdemelten mert a Monopoly tényleg nem a legjobb. Viszont ami előnye hogy nagyon egyszerű, gyerekek is könnyen megértik. Aztán remélhetőleg továbblépnek :D

Suetho a krónikás 2018.08.02. 14:36:56

nem értem, hogy miért kell kiállni olyan dolgok mellett, amik majdhogynem értéktelenek. pont mint egy szar film, amit úgy védenek, hogy néha jó kikapcsolni az agyad. nem, nem jó, márpedig az ne legyen elég, legalább egy picit erőltesd meg magad, túlzás de ezzel az erővel bámulhatod a falat a szobádban, az is tud agyzsibbasztó lenni. aki nem tud bonyolultabban gondolkozni az rendben játsszon vele, de ha már végig tudsz tolni pl egy azult/7wonders/x-wing/stb akkor mi a tökömért választanál egy ilyet??? ezzel az erővel bármi mellett kiállhatsz, a magyar fociról is leírhatod, hogy "jajj mindenki szidja" dehát ez van. ami szar, az szar, ezt a mai felfogás nagyon nehezen tudja elfogadni.

Kelemanus 2018.08.02. 15:15:59

A Monopoly nem rossz játék. Viszont nem is jó.
Terepasztalos stratégiajátékosként eleve minden társas túl egyszerűnek tűnik nekem, harmadikra, de a Monopolyt mindig kedveltem.
Tetszett benne a vétel-zalog-eladas hármas dinamikaja, a kockazat a vasarlasoknal és cseréknél, az hogy a remek strategia nem mindig jön be.
Ezek miatt alkalmasnak tartom gyermekek fejlesztésére is, jo ha megtanuljak hogy tokeletes taktikaval is el lehet bukni. (Aka Kobayasi Maru)

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2018.08.02. 18:32:31

@Suetho a krónikás: Nem a Monopolyt védem és nem is azzal van a bajom, ha valaki elmondja, hogy az a játék szar. A jelenség irritál, hogy a Monopoly-utálat a gamerfelsőbbrendűség kinyilvánításának eszköze lett:

"Elég csak valakinek leírnia a Monopoly szót egy társasjátékos fórumban vagy kijelenteni, hogy szeretne játszani vele. Azonnal megjelenik egy tíz-húsz fős, "szakértőkből" álló, habzószájú falka, hogy jól szétcincálja játékot is meg a kérdezőt is."

Suetho a krónikás 2018.08.03. 10:54:51

@PixelDrake: valahol érthető, hiszen ezeknek (pl monopoly) a játékoknak köszönhetően sokan elkönyvelték a társasokat olyannak amilyenek a 90-es években voltak és a mai napig nincsenek tisztában milyen izgi dolgok születtek azóta. Most már azért jobb a helyzet mint tíz évvel ezelőtt, de szerintem nem feltétlenül probléma egy kritikán aluli alkotás, kritikán aluli értékelése szakmai körökben. Valahol persze ez is trollkodás, de még mindig jobb mintha pusztán érzelemből fikáznának egy alapvetően jó játékot.

SL4WTE12 2018.08.12. 12:49:59

@szepipiktor: Ja, csak mert Te nem találkoztál vele, akkor az már nincs?:DD

"A játék pedig remek, és aki normális, az képes elfogadni a szubjektivitást, tehát akinek valami jó, az neki jó, és másnak ehhez semmi köze.
Ami nekem nem jó, azt nem csinálom, de posztot sem írok róla."

Ez aztán egy bődületes nagy ökörség.
süti beállítások módosítása