Mi az a worker placement és melyikkel érdemes játszani?
2019. január 15. írta: PixelDrake

Mi az a worker placement és melyikkel érdemes játszani?

Amikor még kezdő társasjátékos voltam, hamar feltűnt, hogy viszonylag gyakran dobálóznak emberek a "worker placement" vagy "munkáslehelyezős" kifejezéssel. Amikor elhangzott, én igyekeztem inkább csendben bólogatni. Magamban lezártam a kérdést azzal, hogy a munkáslehelyezős játék az valószínűleg a Carcassonne lesz, mert ott le kell helyezni egy munkást a táblára.

Igen, ezt bizony benéztem. Szerencsére gyorsan megtudtam, hogy mit jelent valójában a fogalom és azt is, hogy miért ez az egyik legnépszerűbb kategória.

img_20160523_214733.jpg

A technikai részletek

A worker placement (jajj, de jó lesz ezt még leírni vagy harmincszor ebben a poszban…) játékokban úgy kell kiválasztanunk a végrehajtandó akcióinkat, hogy egy jelölőt (munkást) teszünk le a hozzájuk tartozó mezőre. Általában egy mezőn csak egy munkás állhat, így egy akciót egy fordulóban csak egy ember tud használni. Sokan ezt a kizárást tekintik a műfaj legfontosabb jellemzőjének, emiatt vitatott, hogy ha nincs egy játékban akció blokkolás, akkor az tekinthető-e worker placementnek.

A játéktípus a nevét onnan kapta, hogy az akciók (vagyis a mezők) valamilyen munkát jelentenek, amit a oda küldött (lehelyezett) munkás elvégez: például a földművest elküldjük szántani azzal, hogy letesszük a szántás mezőre.

Az első worker placement elemeket tartalmazó játék az 1991-es Silverton volt. Itt bányákba kellett szállítani utasokat, a munkások pedig vasútvonalakat építő talajkutatók voltak. Az első valódi munkáslehelyezős játékot, a Keydomot a tervezője, Richard Breese maga adta ki 1998-ban. Mind a háromszáz példányt elkapkodták Essenben, azóta pedig horror áron kaphatóak eBay-en. A különböző pontértékű munkásokat (akik itt valamilyen középkori szakma művelői voltak) a többiek elől rejtve kellett kiküldeni egy-egy akcióhoz. Az hajthatta végre az akciót, aki a legtöbb pontnyi munkást küldte oda. Az emberek tehát itt tulajdonképpen a játékos helyett licitáltak.

keydom.png

Azóta számos munkáslehelyezős játék látott napvilágot. A hasonló működési elv persze nem jelenti azt, hogy ezek  egymás klónjai lennének. Mindig más okból kell kiparancsolnunk szegény dolgozóinkat a táblára és minden játéknak van valami egyedi mechanikája, ami megkülönbözteti a többitől. De merre is érdemes elindulni, ha szeretnénk belevetni magunkat a stílusba?

Mit játsszunk kezdésnek?

A Stone Age belépő szintű worker placement az őskorból - szó szerint, mivel egy tizenegy éves játékról van szó - ami tavalyelőtt elvitte a Magyar társasjátékdíjat is. Lényege, hogy ősmunkásainkkal ősszerszámokat készítsünk és őslényeket vadásszunk le, melyekből az embereinket etethetjük. Alig pár akció van csak a táblán és azok is nagyon hasonlóak, úgyhogy a betanulással biztosan nem lesz gond. Ráadásul bizonyos akciók kimenetelét dobókocka befolyásolja, így a teljesen újoncok kapaszkodhatnak a szerencsébe is, ha nagyon elveszettnek éreznék magukat.

stone-age_2.jpg

A szénbányászat nem túl izgalmas témáját feldolgozó Szénre fel! nem a lehengerlő látványvilággal próbálja megfogni a játékosokat. Ha sikerül túllépni a ronda monopolypénzeken és a fakockákon, egy remek belépő szintű worker placementet találhatunk. A munkásainkat a városban kell mozgatnunk, hogy megrendeléseket vegyenek föl nekünk, pénzt gyűjtsenek és elintézzék a kiszállítást. A bányászat egy jópofa kartonlift segítségével történik, erre pakolhatjuk majd a szénkockákat mielőtt a felszínre hoznánk őket. Szintén nagyon kevés különböző akciót kell megtanulni, ráadásul a Szénre fel! a megengedőbb worker placementek családját erősíti: bármelyik mezőt lehet bármennyiszer használni, csak mindig eggyel több munkást kell odaküldeni, mint amennyi előzőleg volt ott.

szenre_fel.png

Az Agricolában egy földműves családot alakítunk, akik megpróbálnak talpra állni a pestisjárvány után. A komor felütés ellenére kifejezetten vidám hangulatú játék, amolyan tanyasi-életérzéssel. A munkásainkat (akik itt a családtagjaink) egy folyamatosan bővülő táblára küldhetjük ki vetőmagot gyűjteni, állatot hazahozni, szántani, építkezni és szaporodni.

Az elsődleges szempont, hogy ne éhezzen az egyre bővülő család. Ezt búza- és gyümölcstermesztéssel érhetjük el, esetleg az állatok levágásával. Közben figyelnünk kell arra is, hogy mindenkinek jusson tető a feje fölé és, hogy az állatok kellően szellősen legyenek tartva, ha szeretnénk győzelmi pontokat is gyűjteni. Az Agricola remek játék, de a szántásvetés összetettsége miatt kezdő játékosoknak nem javasolnám. 

agricola.jpg

A Lords of Waterdeep azon kevés D&D játékok közé tartozik, ami nem dungeon crawler (ezekről bővebben itt) és még figurák sincsenek benne. A papokat, harcosokat, varázslókat és tolvajokat mind-mind stílusidegen fakockák testesítik meg. Ennek ellenére az egyik legjobb játék, ami a Dungeons & Dragons világában játszódik és megkockáztatom, hogy az egyik legjobb worker placement is. Lényege, hogy munkásainkkal (akik itt ügynökök) a fent említett kocka alakú kalandozókat a saját bandánkba toborozzuk, hogy küldetéseket hajtsanak végre és ezzel győzelmi pontokat termeljenek nekünk.

Előnye, hogy összetettségben csak egy lépéssel van feljebb a Szénre feltől. A lehetőségek közül hamar ki lehet választani a legjobbat, ezért viszonylag rövid a holtidő. Amiben kitűnik az előzőek közül, az az, hogy az akciómezők egy részét mi magunk hozhatjuk játékba azzal, hogy új épületeket húzunk fel a táblára. Ezzel megpróbálhatjuk a lehetőségeket a saját céljaink felé lökdösni. A legnagyobb hátránya, hogy az alapjáték és a kiegészítő csak angol nyelven létezik, a kártyákon meg azért akad értelmezni való szöveg. Szerencsére létezik hozzá magyar rajongói fordítás

lords_of_waterdeep.png

Ha az orkok, elfek és varázslók világa neked túl elszállt, próbáld ki a jóval földhözragadtabb Viticulture-t. Egy folyamatosan fejlődő szőlőbirtokon kell irányítgatnod a munkásaidat (akik itt tényleg munkások) több évszakon és éven keresztül, hogy a környék legjobb borát készítsd el. Ehhez különböző szőlőfajtákat termeszthetsz, érlelheted a borodat, vagy, ha éppen pénzszűkében vagy, végig is vihetsz néhány turistát a birtokodon. Jelenleg ő a BGG legjobban értékelt worker placement játéka: az összesített listában a 18. helyet foglalja el.

Nehézségre a belépő szint fölött van egy picivel, de ha a borkészítés és a birtokfejlesztés részét sikerül felfogni, minden magától értetődő lesz. Sajnos ő is csak angolul létezik egyelőre, de a lelkes hobbifordítóknak hála készült hozzá magyarítás

viticulture.png

Mit játsszunk haladóként?

Haladó worker placementet ajánlani sokkal nehezebb, mint belépő szintűt, mert akkora választék, hogy nehéz belőle kikapni kettőt-hármat. Nem is lesz olyan részletes ez a szakasz, mert a közösség úgyis kétszer annyi példát tud összehozni feleannyi idő alatt, mint én egyedül.

Ha kedveled a fantasyt és szereted, ha a téma szorosan összekapcsolódik a mechanikával, akkor érdemes megismerkedned Vlaada Chvátil és a Czech Games Edition nevével. A Dungeon Lords és a Dungeon Petz ugyanabban a világban játszódik. Mindkét játékban szorgos kis impeket kell kiküldened a városba dolgozni, de míg az előbbiben egy komplett kazamata felépítése a cél, az utóbbiban aranyos szörnyeket kell fölnevelni. A cuki grafika ne tévesszen meg! Nagyon összetett játékok lapulnak a dobozokban, amik nem sajnálják a brutális mínuszpontokat sem a gyengéktől.

Ha igazán keménynek érzed magad, akkor válaszd a Mindclash Games magyar fejlesztésű játékait. Felléphetsz a Trickerionban a steampunk város lakói előtt, akik kizárólag bűvészműsort hajlandóak megnézni a színházban. A BGG 59. helyezését elfoglaló Anachronyban az emberiség utolsó pár tagjának életét menedzselheted - mielőtt egy meteorbecsadás még őket is megtizedelné.

Mit hoztak még ki a worker placementekből? A válasz: MINDENT! Láthattad, hogy a fantasytől a földművelésen és a gyárüzemeltetésen át a városépítésig és a posztapokaliptkus robotvezetésig szinte minden témából készült már ilyen játék, de még bőven csak a felszínt karcolgattuk. Próbálj ki valamit a fenti bevezető játékok közül vagy találj ki egy számodra kedves témát - szinte biztos lesz belőle worker placement.

Most pedig ti jöttök! Mi a kedvenc worker placementetek, amit én botor módon kihagytam a felsorolásból?

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr1714546992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása