A társasjátékok elpusztításának 3+1 módozata
2019. április 30. írta: PixelDrake

A társasjátékok elpusztításának 3+1 módozata

Te is hisztirohamban törsz ki, amikor meglátod, hogy valaki meggyűrte a kártyádat? A játékosaid izzó haragodtól rettegve csipesszel emelgetik a bábukat a hatszorosan laminált tábládon? Vagy te vagy az, aki maga hajtogat csákót a kártyákból és használja pohártartónak a karakterlapját?

Én az előbbi típusba tartozok. Nálunk a dobozok katonás rendben sorakoznak a polcon. Mindegyiknek a tartalma szépen, egyesével bezacskózva- és minden lap védőzve várja, hogy újra előkerülhessen. A népszerű polckopás és a "használatból eredő szakadás" nálunk ismeretlen fogalom.

Ellenben én vagyok az az ember, akinek teljesen felesleges drága cipőt venni, mert három hónap alatt ugyanúgy szétszakad a lábán a 4.500 forintos műanyag cipő, mint a 30 ezres sárkánybőr lábbeli...

Igen, én odaszólok, amikor valaki nem úgy bánik a szeretett játékommal. Tudom, hogy ez sokak szemében túlzásnak tűnik, de mégis azt gondolom, hogy az én hozzáállásom a helyes, mert:

  1. Nem hiszem, hogy a rendszeres használatnak kötelező velejárója lenne az, hogy a játékot tönkre is kell tenni.
  2. Ezek már nem ugyanazok a játékok, mint régen. Ultizni bármelyik százforintos, sörben felázott, dohányszagú paklival lehet - feltéve, ha a lapok egységesen mocskolódnak. A Gazdálkodj Okosan papírból kivágott pénzeit is könnyű pótolni. De egy Imagine lapot vagy Arkham Horror táblát már nem.
  3. A játék az tényleg csak játék. De egy alkatrészt egyáltalán nem olyan könnyű pótolni, mint azt gondolják egyesek. Ha a kiadó nem segít, akkor egy UNO-t még csak csak hajlandó vagyok újra megvenni. De egy Arcadia Questet, aminek az ára az öt számjegyű kategória felső részében foglal helyet, már nem feltétlenül.

102_9468.JPG

Nem, a macska még soha nem tett kárt társasjátékban. 

Bűn és bűnhődés

Most hogy tudjuk, miért kell vigyázni a játékokra, vegyük át, hogy mi is az, amitől óvni kell őket. Én a legrosszabb négyet szedtem össze, de nyugodtan bővíthetitek a listát azzal, amitől nektek áll égnek a hajatok.

Az agresszív lépkedő. A bábuk áthelyezésének szabályos módja igen egyszerű. Föl kell emelni a bábut az asztalról, a levegőben arrébb kell vinni a kívánt helyre, majd ugyanakkora erővel kell lehelyezni. Sajnos ez a műveletsor nem mindenkinek sikerül. Vagy a figurát görcsösen végigtolják a táblán, felkaristolva ezzel a laminálást, vagy a bábut izomból úgy odavágják a táblához, hogy minden más ledől mellette és lehetőleg neki is a lába törik.

Étel és ital. Ennek egy egész posztot szenteltem korábban. Bizonyos árkategória fölött egyszerűen mindennemű ételt és folyadékot betiltok a társasjáték-asztalon. Sajnos igaz, hogy ami ki tud ömleni, az egyszer ki is fog. Én pedig nem szeretném, hogy egyszer a Cerebriám is úgy járjon, mint a kocsmába levitt (és azóta kissé sörszagú) Fedőnevek.

pufulec3.jpg

Chips után kéztörlés!!!

Kártyagyilkosok. A kártyák gyűrögetése egyértelműen a feszültség leplezésére tett kísérlet. Sajnos a kreativitás nem ismer határokat, ha pusztításról van szó. Hajtogatják, megtörik, gyűrik, vakaróznak vele, szájba veszik(!!!), csiszatolják és még vagy száz másik módon alázzák meg szegény kártyát, aki nem győz nekem hálálkodni, hogy védőben lehet. Ezért is szeretem jobban az olyan játékokat, ahol a lapokat nem kézben, hanem magad előtt kell tartani.

A másik véglet, amikor a játékra rászabadul valamilyen póker-, vagy bűvészpalánta, aki módszeresen összepörgetve (szakkifejezéssel: riffle shulffle) keveri a kártyákat, csinos görbületet hagyva bennük.

Kedves kártyamágusok! Az általatok oly' kedvelt összepörgetésnek létezik egy "puha" verziója, ami nem rongálja a kártyát. Légyszíves nézzétek meg ezt az oktató videót és ezt gyakoroljátok inkább.

+1 A bowling kocka. Megvan az az embertípus, aki összeszedi a kockákat, majd egy lendületes mozdulattal az asztal közepe felé küldi őket? A kockák meg csak repülnek és letarolnak mindent, ami csak az útjukba kerül. Bár ez a viselkedés a játék élettartamát nem rövidíti meg, nem kellemes, ha már harmadszor kell emlékezetből újra felpakolni az egész térképet, mert valaki épp most akart dragon ballosat játszani a kockákkal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr2214668999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bithalver 2019.05.10. 13:22:25

Nos, a mi jatekeinkkal pontosan nulla alkalommal kobethetsz el barmilyen destruktiv cselekedetet. Ha megtetted:
- azonnla felallitalak az asztaltol
- potlod a serult jatekot
- zerot erdekel, hogy megsertodtel-e, mert nem jatszunk egyutt SOHA tobbet.

Nincs kaja; ital csak zart palackban.
Ha reszeg vagy, a jatekok kozelebe se johetsz.

Hivj nyugodtan agresszivnek: az vagyok: nem turom el az idiotakat.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2019.05.22. 00:00:03

@bithalver: Nincs ezzel semmi gond. Az, hogy vigyázunk a másik tulajdonára (is), az a normális emberi viselkedés része.
süti beállítások módosítása