Mennyit ér egy régi játék?
2015. január 13. írta: PixelDrake

Mennyit ér egy régi játék?

A napokban lesz vége annak az aukciónak, amiben egy bontatlan 1987-es NES Stadium Events játékot kínálnak. A licit jelenleg 100.050 dolárnál jár, de ez több, mint valószínű, hogy mezei aukciós trollok munkája. Ezek az emberek azzal szórakoznak, hogy beregisztrálnak eBay-re kamu adatokkal, majd a potenciálisan sok pénzért eladható darabok árát irreálisan magasra tolják fel, eladhatatlanná téve ezzel a terméket. Persze eszük ágában sincs kifizetni a vételárat vagy megvenni a játékot és még csak nem is járnak rosszul, ha nem teszik meg. A legrosszabb, ami történhet velük, hogy a nulla tranzakcióval és előtörténettel rendelkező eBay fiókukat non-paying biddernek bélyegzik (tehát mindenki tudni fogja róluk, hogy volt már olyan eset, hogy nem fizettek valakinek) vagy esetleg kitiltják őket (jajj, ne).

Ami ebből a sztoriból számunkra érdekes, az nem csak az, hogy a ritkaságok mintegy mágnesként vonzzák a trollokat az aukciós oldalakon, hanem az, hogy vajon mennyire jó befektetés ma retro játékokkal üzletelni. Az én véleményem az, hogy még nem az, viszont most van ideje konkrétan befektetni. Most is vannak olyan játékok (főleg gépek), amikből egy-egy bontatlan példány egy autó árába kerül, de ez egyelőre nem jellemző. A példánkban említett NES maga 1983-ban (Európában 1985-ben) jelent meg, tehát, aki gyerekkorában ezzel játszott, az jó eséllyel ma is él, és ha a porosodó gépet nem érte el az anyukák módszeres kidobálási hulláma, akkor valószínűleg még meg is van neki a konzol vagy a padláson, vagy az ágy alatt. Ebből következik, hogy az eBay, de még a Vatera is tele van jobbnál jobb retro cuccokkal, általában drága, de megfizethető áron.

 

Mi nemrég szereztünk be egy NES-t (a vele kapcsolatos lesújtó tapasztalatainkat majd egy későbbi posztban osztom meg) és hozzá pár kazettát. Jelenleg azt látom, hogy gyakorlatilag bármilyen játékot beszerezhetek hozzá, amiért 2500-6000 forintot kell fizetnem, néhány kivételtől eltekintve. A NES és a NES játékok tehát (hiába nem gyártják már őket) még nem számítanak ritkaságnak, tehát nincs is nagy értékük. Azonban az idő nagy ellensége a műszaki cikkeknek. Pár év alatt a rozsda, a por vagy a hanyag használat alaposan meg fogja tizedelni a működő példányok számát. Már nem lesz olyan könnyű megszerezni egy jó játékot, hacsak nem valami olyat szúrsz ki, ami eladási rekordokat döntött (nagy számok törvénye, ugye). Nem lesz olyan egyszerű összekötni a félévszázados konzolt az ultramodern LED TV-vel. Vadászni kell majd a játékokat és a még működő gépeket, vagy a halott gépeket pótalkatrészért.

Jelenleg még többen akarnak a retrótól szabadulni a gyors pénz reményében, mint megvenni őket. Nemsokára ez már fordítva lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr857061363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása