Hogyan szapulj játékot tíz lépésben
2015. február 28. írta: PixelDrake

Hogyan szapulj játékot tíz lépésben

Mindannyian szeretünk okosnak látszani. Ahogy mindannyian tudjuk azt is, hogy a kemény negatív kritika (értsd: fikázás) hatása, hogy sokkal okosabbnak látszunk tőle. Mert aki inkább pozitív véleménnyel van a dolgokról, az biztosan nem lehet kritikus gondolkodású. Éppen ezért, ha szeretnél gyors elfogadásra lelni egy játékos közösségben (vagy csak komplett idiótának tűnni már idejekorán), érdemes találni magadnak egy játékot, amit indok nélkül lehordhatsz. Persze egy adott társasjátékot kipróbálni nagyon sok időbe telhet, ezért inkább kövesd ezt a rövid útmutatót és anélkül írhatsz majd remek kritikákat, hogy le kellene ülnöd játszani.

1. Találj jobbat! A szubjektivitás legyen ismeretlen fogalom. Aminél van jobb, az szükségszerűen rossz, ezért nincs más dolgod, mint összevetni kritikád tárgyát egy véletlenszerűen kiválasztott, a közvélemény szerint jó játékkal. Bónusz pont jár, ha két játék sem tematikában, sem műfajában nem hasonlítható össze. Például: A Carcassone sz.r, mert az Arkham Horror jobb.

2. Alakítsd át! Találj ki valami míves baromságot, ami abszolút nem illik a játékhoz és hiányold belőle. Az adott baromság lehetőleg legyen valami olyan elem, ami az egészet kiforgatná az alapjaiból és teljesen tönkrevágná a mechanikát. Példa: A Magic: the Gathering sz4r, mert a lapoknak van idézési költsége. A sakk akkor lenne jó, ha lenne benne egy figura, ami tud átlósan L-alakban lépni (de nincs, ezért sz@r).

3. Ennek egy fejlettebb verziója, amikor félreértelmezed a szabálykönyvet és emiatt megnehezíted a saját szórakozásodat. Miután fölhívták a figyelmedet a hibára, ragaszkodj makacsul az álláspontodhoz, hiába a te hibád, hogy két órán keresztül képtelen voltál megnézni a szabálykönyben a logikátlan részt. Példa: A Seasons sz!r, mert egy körben csak egy lapot lehet kijátszani. Ja, hogy lehet többet is? Nem baj, akkor is sz+r.

4. A harmadik lehetőséged az átalakításra, hogy kitalálsz egy, a második pontban már említett míves baromságot, azt erőszakkal ráhúzod a játékra, és miután végigszenvedtél egy, a saját idióta szabályaidtól élvezhetetlenné tett partit, a játékot kezded el szidalmazni. A Lords of Xiditet mi úgy játszottuk, hogy egy körben csak ötöt lehet lépni és ha fölszedsz egy harcost, akkor be kell adnod a közösbe két aranyat. Így az egész játék sz$r.

5. Szidj valami mást! Ha magát a játékot nem tudod szidalmazni, akkor kezd el szapulni mondjuk a műfajt vagy az embereket akik játsszák. Ezzel nem csak az adott játék kedvelőit, hanem rögtön egy egész csoportot haragíthatsz magadra, de sebaj, legalább többen tapasztalják meg egyszerre a te tagadhatatlan felsőbbrendűségedet. Példa: Az Odalent sz-r, mert Dungeon Crawler. Mindenki, aki dungeon crawlerrel játszik, hülye. Én ezért inkább a közelükbe se megyek.

6 Lopj kritikát! Ha nincs semmi egyéniséged, akkor még mindig átveheted valaki más véleményét, lehetőleg ugyanabban a megfogalmazásban és a rá jellemző szófordulatokkal. Amennyiben hallgatóságod rájön, hogy véleményed nem a sajátod, még mindig hivatkozhatsz arra, hogy csupán azért idézed őt, mert tökéletesen egyetértesz vele. Példa: Már Gamer Gábor is megmondta: az Agricola sz*r.

7. Foglald össze a játékot cinikusan! Ezzel kevésbé művelt közönség előtt még sikeres is lehetsz. A taktika mindössze annyi, hogy a játék lényegét belesűríted egy vagy két rövid mondatba és ezt a két mondatot lekezelő stílusban adod elő. Példa: Az Elder Sign sz/r. Nem szól másról, mint arról, hogy mit dobsz a kockával és mikor használod a tárgyaidat. A Magic: the Gathering sz%r. Az egész arról szól, hogy hogyan rakod össze a paklidat, meg hogyan játszol vele.

8. Ennek egy fejlettebb verziója a "nem játék" frázis használata. Ez a főleg videójátékos körökben elterjedt kifejezés prímán átültethető a táblás játékok világába. A taktika itt is ugyan az: foglald össze a játékot egy mondatban, majd tedd elé az "ez nem egy játék" mondattöredéket. Ezzel nem csak okosnak, hanem rendkívül divatosnak is fogsz majd tűnni. A Pandemic nem játék, hanem mászkálás a térképen, kockák szedegetése és kártyák húzogatása. Tehát sz=r.

9. Kombináld a fentieket! Nincs is jobb annál, mint amikor egyetlen mondatba több érvet is bele tudsz sűríteni és ezzel viszonylag rövid idő alatt többször is leégetni magadat. A Lewis&Clark nagyon tetszett Petinek, de ha egy játék bejön valakinek, aki szereti az LCG-ket, akkor az csak sz_r lehet.

10. Tanulj meg visszakozni! Előfordul, hogy olyan játékot kezdesz el szidni, ami igazából jó. Ha ez az amúgy nagyon valószínűtlen esemény bekövetkezne (hiszen te tévedhetetlen vagy), akkor ki kell találnod egy jó indokot arra, hogy miért kritizáltál egy jó játékot, ráadásul anélkül, hogy a büszkeséged csorbulna. Ilyenkor a leghasznosabb taktika, ha úgy teszel, mintha a játékok doboza, neve és hátlapja abszolút nem közölne a potenciális vásárlóval semmilyen információt és arra hivatkozol, hogy téged még a boltban félretájékoztattak. Példa: A Camel Up nem lenne rossz, de én úgy ültem le elé, hogy azt hittem űrstratégia. Annak meg nyilván sz(r.

Ezek tehát a játékok szidalmazásának főbb lépései. Ha végignézel pár kritikus videót, könnyen találhatsz rájuk életszerűbb példákat is. Ha esetleg te lennél a kritikus és a fentiekben magadra ismernél, gondolkozz el gyorsan.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr247213065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dumocika 2015.03.02. 16:25:10

Én ismerek egy nagyon elvetemültet: "Sosem nyertem még az xy játékban! Szerintem sz@r, vagy csalsz!" Többet nem játszottam az illetővel...

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2015.03.02. 20:12:18

Hmm, kellemes játszótárs lehetett.
Én biztos a Holdról jöttem, de engem a győzelmi arány sosem befolyásol egy játék szeretetében. Mage Warsban példul még sose nyertem, de a játékot zseniálisnak tartom. Seasonsben rendszeresen kikapok, és úgyszintén zseniálisnak tartom.

dumocika 2015.03.03. 10:06:42

@PixelDrake: Nos én sok emberben csalódtam, amióta társasozom... Ami pedig a vetésztést illeti, annál inkább játszani akarok az adott játékkal! A Seasons-t én is nagyon szeretem, a MW-hoz még nem volt szerencsém. :)

dumocika 2015.03.03. 10:07:29

@dumocika: *vesztést - nem tudok írni ;)
süti beállítások módosítása