Hat és fél kiváló társasjáték Halloweenre
2016. október 16. írta: PixelDrake

Hat és fél kiváló társasjáték Halloweenre

Imádom a Halloweent. A dekorációt, a kreatív sütiket, a jelmezeket és a tökfaragást. Viszont nem rajongok a horrorfilmekért. Nagyon nem. Szerencsére a filmnézésről - ami bevallottan minden buli halála - sikerült gyorsan a játékok irányába terelni a házibulikat, amit nektek is csak ajánlani tudok (bár ha ezt olvasod, valószínűleg nem kell meggyőznöm téged, hogy mennyire jó móka a társasjátékos buli...).

Igen ám, de mit vegyünk elő, hogy ne tegyük tönkre a hangulatot? Elvégre, ha mindenki csöpögő agyvelejű zombinak van öltözve, nem vehetünk elő valami cukirózsaszín kalandot, nem igaz?

Semmi gond, összeállítottam egy listát öt társasjátékról, ami garantáltan ütni fog Halloweenkor és a hangulatot is megőrzi. Ráadásul még csak hárdkór gémernek sem kell lenni ahhoz, hogy élvezni lehessen őket.

Mysterium/Tajemnicze Domostwo

Ez a két név még mindig ugyanazt a játékot jelenti, csak más kiadásban. A Mysterium talán egy picit dizájnosabb és alapból van hozzá magyar szabály is. De ez ne tántorítson el senkit a lengyel verzió megvásárlásától sem, mert mindkettő teljesen nyelvfüggetlen, magyar szabály pedig itt letölthető hozzá.

A Myterium/Tajemnicze Domostwót (tovbbiakban M/TD) úgy lehetne a legjobban összefoglalni, hogy "a céllal ellátott Dixit". A játékosok nyomozókat alakítanak, akik egy kísértetjárta házban szállnak meg, egy játékos pedig egy szellemet alakít, aki megpróbálja a nyomozók tudtára adni, hogy ki volt az ő gyilkosa.

Minden játékos kap egy paklit benne egy tárggyal, helyszínnel és egy személlyel. Ezt csak a szellem láthatja és el kell érnie, hogy a játékos kitalálja a saját lapjait. Mindezt teljesen elborult, amolyan Dixit-szerű álomlapokkal kell elérnie úgy, hogy a játékosa helyesen asszociáljon róluk.

Kaptam egy lapot egy víziaknáról. Ez a vízben van és vasból is van és kerek is. Vajon a tűzoltó készülék vagy a vasaló vagy a kötélcsomó lesz a megoldás?
Kaptam még egy lapot egy hajóról. Ez is vízben van és vasból is van, de kötél is van rajta... Viszont mindkettő lap erősen kötődik a vízhez... Az én tárgyam biztos a tűzoltó készülék!

Ellenségeskedés tehát nincs, a játék kooperatív. Egyedül az időt kell legyőzni. Őt viszont nagyon, mert minden elhibázott döntésnél tovább telik és bizony kevés van belőle...

A M/TD nagy előnye, hogy akár hét fővel is játszható (bár ennyivel piszkosul nehéz) és öt perc alatt elmagyarázható. Nyelvtudást nem igényel, ahogy gémer ismereteket sem. Nem véletlenül volt a tavalyi év egyik sztárja.

Elder Sign

Nem maradhat szörnyes est Cthulhu és barátai nélkül! A mindenki kedvenc csápos rémségéből tulajdonképpen bármelyik játék jó alapanyagot szolgáltathat Halloweenhez, de ha a buli-jelleget is meg akarjuk őrizni, érdemes egy könnyedebb darabhoz nyúlni.

Talán az Elder Sign felel meg legjobban ennek a feltételnek. Ha a horrorisztikus mázat lefejtjük róla, egyszerű kockajáték csupán (de ez nem von le az értékéből), így nem válik túl izzasztóvá.

Részletesebben itt és itt írtunk róla korábban.

Gloom

A Gloom igazán beteg, történetmesélős játék. Akkor érdemes elővenni, ha a játékosok kellően pihentek és jól tudnak improvizálni.

Lényege, hogy különböző kártyákat kijátszva el kell érnünk, hogy a ránk bízott család minél nyomorúságosab életet éljen, majd a tagjai valami látványos módon elpatkoljanak - ne nézz így, mondtam, hogy beteg játék.

A lapjainkkal a saját pontjainkat csökkenthetjük (ilyenkor valami rossz dolog történt azzal, akire kijátszottuk) vagy az ellenfélét növelhetjük valamilyen nem kívánt szerencsés eseménnyel. A végén az nyer, akinek a legkevesebb pontja van - vagyis a legrosszabb életet élték az emberei.

gloom.png

Bár van pontozás, meg minimális taktika, meg mindenféle különleges lapok, a lényeg itt a sztorizáson van. Lehet játszani úgy is, hogy a "kislány kártya kap egy láncfűrész lapot, mínusz öt pont, következő". De sokkal hangulatosabb, ha kifejtjük a sztorit:

A kislány bújócskázás közben elbújt az apja láncfűrész-gyűjteménye között, amikor a polc egyik csavarja meglazult és...

Kiváló fekete humorral telített szórakozás (Cthulhu és Munchkin verzióban is), de ha nem mindenki nyitott a társaságban az efféle mókára, érdemes lehet egy hagyományosabb darabot elővenni.

Dead of Winter

Klasszikus zombiinvázió a földön, klasszikus barikádok mögött rettegő túlélőkkel és klasszikus problémákkal. Kaja és felszerelés keresése, magatehetetlen túlélők pesztrálása, zombik lelövöldözése és morális dilemmák. Mindezt egy zseniálisan összerakott félkooperatív rendszerben.

Kooperatív, mert ha a túlélők elbuknak, egy emberként buknak és agyvelejükön rothadó zombik fognak csámcsogni. Kompetitív, mert ha mindenki túl is élte a kalandot, akkor is csak az nyerhet, akinek teljesült az egyéni célja - akár többen is egyszerre. Közben pedig lehet, hogy áruló is van a csapatban, akinek a célja, pont ez, hogy a többiek agyán zombik csámcsogjanak.

Szóval egyszerre kell segítenünk a csapatot, munkálkodnunk a saját célunk megvalósításán és figyelni arra, hogy kiszűrjük az árulót (feltéve, ha nem mi vagyunk azok). Nem egyszerű, de a folyamatos blöffölés miatt nagyon feszült és fordulatos.

Viszont sajnos angol és a szabályok elég összetettek, ezért a legjobb, ha tapasztalt - és nyelvtudő - játékosokkal próbáljuk ki.

 Betrayal at the House on the Hill

Négy ismeretlen találkozik a domb tetején lévő sejtelmes házban. Mindenki csak annyit tud, hogy valami dolga van itt, de, hogy pontosan mi, azt már senki nem tudja. Jobb híján elkezdik fölfedezni a házat, ami különösen nagynak, zegzugosnak és rejtélyekkel telinek tűnik.

Lépten-nyomon csapdák állják útjukat, megvadult patkányok ugranak nekik a fal repedései mögül. Valaki egy rossz lépés következtében két métert zuhan, csak, hogy a dohos pince porlepte padlóján puffanjon egyet. Nem kérdés, együtt kell maradniuk, ha nem akarja mindenki a nyakát törni ebben a kísértetházban.

 A Betrayal a tipikus szellemkastélyos sztorit veszi alapul. Néhány ember összefut egy kísérteties helyen és egy darabig céltalanul bóklásznak. Tárgyakat gyűjtögetnek, fegyvert szereznek. Ilyenkor még senki sincsen senkivel, még a későbbi áruló sem tudja, hogy mi lesz a feladata (sem azt, hogy ő lesz az).

Itt a játékosok feladata még minél többet felfedezni a házból és közben feltápolni magukat felszerelésekkel. Hamarosan ugyanis szükségük lesz rá.

Aztán egyszer csak éjfélt üt az óra. Az egyik ember a bejárati ajtóhoz lép, majd vérfagyasztó mosollyal az arcán beenged rajta egy üveges tekintetű, vörös hajú férfit, kezében egy méretes hentesbárddal. A helyzet most már egyértelmű: nem megfejteni kell az ódon ház titkát, hanem kijutni onnan, méghozzá azelőtt, hogy a vörös férfi és eszelős barátja utolérné őket.

Az egyik vendég a vöröshajú elé lép és egy egész tárat lő a mellkasába a házban talált pisztolyból. A férfi először összerogyik, majd ugyanolyan üveges tekintettel föláll és bárdját suhintásra emeli az üres fegyvert hasztalan kattogtató vendég felé...

Az áruló szerepe véletlenszerűen osztódik ki, ahogy a feladata is. Amikor ez megtörténik, egy rövid szünet következik, amikor a játékosok és az áruló titokban elolvassák a feladatukat és kieszelnek valamilyen stratégiát. Utána következik a minden bizonnyal véres hajsza.

Ami igazán nagyszerű ebben a játékban, az az újrajátszhatósága. Nagyjából negyvenféle végkimenetele lehet a játéknak, mind-mind valamilyen más sztorival.

Előnye, hogy a körítéshez képest meglepően egyszerű és mégis szórakoztató. Hátránya, hogy erősen jelen van benne az angol szöveg.

Munchkin

Ki mondta, hogy mindent véresen komolyan kell venni? A Munchkin mindig is kiváló partijáték volt és az is marad. Számos horror tematikájú kiegészítő és alapjáték jelent már meg hozzá, melyek közül a zombis magyar nyelven is elérhető. De van hozzá vámpíros, élőholtas, cthulhus, Karácsonyi Lidércnyomásos és dedikáltan halloweenes pakk is. Ekkor választékból azért mindenki megtalálhatja a kedvencét.

A mentő ötlet

A fentiek közül egyik játékkal sem rendelkezel és beszerezni sem tudod őket? Semmi gond! Játék helyett vedd le a polcról a kreativitásodat! Kis túlzással bármilyen társast át lehet úgy alakítani, hogy passzoljon egy Halloween buli témájához. Csak cserélj le pár kelléket, vegyél elő egy témába illő kiegészítőt vagy csak változtass a tematikán!

Néhány ötlet a teljesség igénye nélkül:

  • Activityt vagy Conceptet játsszatok horrorfilmek címeivel (esetleg hírhedt emberek, események neveivel)
  • Super Dungeon Explore-hoz szerezd be Jack Scarecrowt és játsszatok ellene
  • Tokió királyához szerezd be a Halloween kiegészítőt
  • DnD társashoz találj ki misztikus tematikát, válogass ki 'klasszikus' szörnyeket
  • Dekoráld a játéktáblát, helyettesítsd a bábukat koponyákkal, pókokkal. Még egy mezei malmot is föl lehet dobni egyedi bábukkal

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr1011778719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furious ewok 2016.10.17. 09:51:32

Jó cikk...

Gyerekként volt egy társasunk, amiben egy négyfelé osztott, kísértetjárta kastélyban kellett barangolni, és a lépések után egy lapkán pörgetni a "következményekért". A térkép közepén volt egy torony, amibe egy koponyát kellett dobni szerencsétlen esetben, és ha eltalálta a figurádat kezdhetted elölről. Nagyon egyszerű játék volt, de éppen ezért kisiskolás fejjel is tudtuk játszani, és elég izgi volt, sajnos nem tudom mi volt a neve, biztos nem forgalmazzák már, de annak igazi halloweeni hangulata volt.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2016.10.17. 11:00:43

@furious ewok: Ghost Castle volt a játék neve.
Sajnos már nem kapható, de használtan bele lehet még néha futni. Volt hozzá álarc is, amitől a figura lebénult a félelemtől, meg titkos ajtó, lecsapódó bárd. Imádtam kiskoromban, valóban igazi halloweeni játék.
süti beállítások módosítása