Nintendo társasjáték Mario nélkül
2015. február 08. írta: PixelDrake

Nintendo társasjáték Mario nélkül

Akár hiszed, akár nem, a Nintendo nem mindig videójátékok gyártásából élt meg. Üzemeltettek többek közt taxihálózatot, élelmiszeripari vállalatot és love-hoteleket is (ezek azok a szállodák, ahová az emberek kettesével járnak és jellemzően csak pár órát maradnak ott...)

Aztán kiadtak egy kártyajátékot, amit annak idején még kézzel gyártottak és innentől kezdve nem volt megállás a játékipar felé. A videójátékok előtt persze sok más szórakoztató termék volt a palettán, többek közt távirányítós porszívók, kártyák és társasjátékok is. Ez utóbbiból láthatunk most egy nosztalgikus szeletkét, a hatvanas években kiadott Ultraman társasjáték személyében. 

Ultraman amilyen népszerű volt Japánban, annyira nem ismert nálunk. Egy kosztümös, Power Rangershez hasonló, mai szemmel nézve röhejesen gagyi sorozatot képzeljetek el, rövid részekkel, melyekben a szuperhős mindig leöl valami aktuális szupergonoszt. Aki olvasta a Ready Player One című könyvet Ernest Cline-tól, valószínűleg most elismerően bólogat, mivel a figura fontos szerepet játszik a történetben.

Ebből a karakterből a hatvanas években két társasjáték is született a Nintendo szárnyai alatt. Az egyik egy átlagos, lépkedős játék, melynek a szabályairól elég keveset tudunk. Az nyilvánvaló, hogy a táblán a kerék megpörgetésével lehetett haladni, és hogy a pisztollyal jelölt mezők jelentették a győzelem kulcsát - és valószínűleg a lehetőséget arra, hogy használjuk a másik, szörnyeket ábrázoló pörgentyűt. Kultsága és ritkasága miatt ez a darab ötvenezer jenért (kb. 113 ezer forint) szokott gazdát cserélni a szigetországban.

A másik játék szerencsére már könnyebben értelmezhető. Kartonlapokból össze kell állítanunk egy tengerparti város hátterét, majd négy "talpas" szörnyet belerakni. Ezek után jöhet a gumikarika-működtette Ultraman-kilövő szerkezet, mellyel le kell tarolnunk a várost fenyegető monsztereket. Ha ez sikerül, akkor a talpukon láthatóvá válik az értük járó pontszám.

Arról, hogy ez utóbbi mennyiért kapható Japánban, sajnos nincs információnk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr907151299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása