Kártyavédők II. - Miből él a magyar?
2015. március 23. írta: PixelDrake

Kártyavédők II. - Miből él a magyar?

Kártyavédő fóliából szerencsére annyi fajta van, mint égen a csillag, változatos minőséggel és árral felszerelkezve. A gazdag gémer esetleg megpróbálkozhat a "mindenből a legdrágábbat"-elv alkalmazásával és nem is lő vele nagyon mellé. Szerencsére azért vannak olyan esetek, ahol minimális költségráfordítással tudunk maximális védelmet biztosítani kedvenceink számára.

Az imént említett - legalábbis amivel eddig itthon én találkoztam - legdrágább alternatíva a Fantasy Flight Games kártyavédői. Kifejezetten vastag, robosztus tasakokról van szó, amit ennél keményebbre fújnak az már valószínűleg golyóálló. A tasakok kellően csúszósak is, tehát keverni is könnyebb lesz őket, de ezzel együtt a lapokból képzett pakli stabilitása is csökkenni fog, tehát kényszerülhetünk arra, hogy több, kisebb tornyot építsünk. A kártyák vastagsága is nőni fog, körülbelül a kétharmadával, tehát szükséges lehet új dobozt keríteni a játéknak, mert a kiadók (tisztelet a kivételnek) általában nem számolnak a kártyavédőkkel a dobozok megtervezésekor.

Az FFG tasakok hátránya egyrészt a már említett áruk, valamint az, hogy nagyon kis méretválasztékban érkeznek: mini amerikai és európai-, normál amerikai és európai-, négyzet alapú-, valamint tarot méretből válogathatunk. Amelyik játék tehát nem amerikai vagy európai sztenderdeket használ, az nagy valószínűséggel nem lesz alkalmas arra, hogy FFG védőben tároljuk. Egy próbát az érdemes velük tenni, mert pl. a Dungeon Petz sem használ szabvány mérteket, mégis remekül érzi magát FFG kártyavédőkben. Kedves gesztus egyébként a cégtől, hogy a saját játékainak dobozain mindig feltünteti, hogy milyen védő szükséges hozzájuk és hány csomaggal, ráadásul a gyengébbek kedvéért színkódokkal megtámogatva.

Itthon elég népszerű olcsóbb alternatív a Szellemlovasban kapható saját név alatt futó Swan kártyavédő. Ennek előnye, hogy gyakorlatilag minden méretben kapható, az egészen apró sajtcetliktől elkezdve a Dixit lapoknál is nagyobb óriáskártyákig, ráadásul a bolt weboldalán majdnem minden játék ismertetőjéhez mellékelik, hogy hány darab kell hozzá. Minőségét tekintve két félét kínálnak: alap és prémium.

A prémium kártyavédő olyan, mint a Fantasy Flightos mínusz egy kicsi. A kettőt kézbe fogva érezhető a különbség, de egyáltalán nem számottevő és eddig még nem találkoztam olyan intenzíven igénybevett játékkal, ami kikezdte volna a prémium kártyavédőket. Hasonlóan az FFG tasakokhoz, ezek is kellően csúszósak és vastagok, de itt csak úgy nagyjából 50 százalékkal nő meg a paklik mérete, tehát ha szerencsénk van, még akár bele is férhet a dobozba egy teljesen felkártyavédőzött csomag. A prémium kártyák legnagyobb hátránya, hogy túl népszerűek és gyorsan fogynak, úgy kell vadászni rájuk a boltban, nyilván nem véletlenül.

A harmadik lehetőség a Szellemlovas normál kártyavédő, ami az előzőekkel összevetve kifejezetten vékony fólia, zörög és a többivel ellentétben nem csúszik, hanem tapad. Ez utóbbi tulajdonsága egyébként kifejezetten alkalmatlanná teszi bizonyos játékokra, a vékonysága pedig sok gémer szemében ellenérzést válthat ki. Legnagyobb előnye az ára, ami olyan kedvező, hogy még a kevésbé tehetős/annál sóherebb játékosok is megengedhetik maguknak.

Trilógiánk befejező részéből megtudhatod, hogy a fentiek közül melyik a legmegfelelőbb választás számodra - ami nem feltétlenül egyezik meg a legdrágábbal.

A sorozat további részeit itt olvashatod:

1. Mire jó egy kártyavédő?
2. Miből él a magyar?
3. A helyes választás titkai

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr497279519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása