Te tudod, hol vannak a gamer lányok?
2015. augusztus 19. írta: PixelDrake

Te tudod, hol vannak a gamer lányok?

Este van, fölkattintod a konzolt és betöltesz valami jóféle FPS-t. Találkozol mondjuk ötven különböző emberrel, egyik sem az ismerősöd. Mit tippelsz, a fejlövések osztogatása közben hány női játékossal futottál össze? 

Másik példa. Elhalad melletted egy népes csoport az utcán. Fiúk, lányok vegyesen. Te éppen azt ecsetelgeted egy barátodnak, hogy a játék korai szakaszában az Igni jel nagyon menőnek tűnik, de inkább a gyors támadások fejlesztését javaslod. Mit tippelsz, a mellettetek elhaladó társaságból hány lány vágta le, hogy a Witcherről van szó?

Bónusz kérdés: A társaságból hányan játszanak rendszeresen valamilyen videojátékkal?

A válaszok sorrendben:
1. Kevés, de több, mint gondolnád
2. Jóval több, mint gondolnád
+1. Szinte mindenki

Egy alig kéthetes cikk szerint a fiatalok 72 százaléka százaléka játszik valamilyen elektronikus kütyüvel rendszeresen. Ide azért nem csak a klasszikus konzolok tartoznak, hanem például a mobiljátékok is, tehát a mintában benne van az Angry Birds és az összes időgyilkos, kecskenevelös baromság, ahogy a COD és a Forza is.

A kutatás szerint a lányok 59 százaléka játszik rendszeresen. Ez lényegesen kisebb a fiúk 84 százalékánál, de bőven több, mint a lányok fele. Viszont ha tényleg ennyi nő ül a kezében kontrollerrel, miért találkozni velük ritkábban?

Ennek oda egyrészt a fentiekben-, (sokan csak mobiljátékokkal játszanak) másrészt a lányok játékos szokásaiban keresendő. Ezt a szokást bátran nevezhetjük rejtőzködésnek. A lányok nagy része ugyanis inkább egyedül szeret játszani, legyen szó akár lokál-, akár online mókáról - a megkérdezettek fele soha nem játszik neten keresztül, egyharmada pedig nem multizik egy szobában másokkal. Ezzel szemben a fiúk mostanában szinte mindig multiznak, ha tehetik, így a két tábor egyszerűen nem találkozik egymással.

Ráadásul a fiúk gyakrabban osztják meg egymással játékos élményeiket, így róluk hamarabb "kiderül" ez a hobbijuk: a fiúk 38 százaléka próbálkozik meg a videójátékos témával ismerkedéskor, a lányoknál ez alig 9 százalék.

Most biztos arra gondolsz, hogy ezt eddig is tudtad: fiúk egyenlő konzol és hárdkór hentelés, lányok egyenlő cuki prüntyögés. 

Tévedsz.

A kutatás arra is kíváncsi volt, hogy a lányok melyik játéktípust részesítik előnyben. A lányok 35 százaléka a szerepjátékokat kedveli (ez a szám egyébként nagyobb, mint a mobiljátékokat kedvelők aránya), 26 százalékuk pedig FPS-sel tolja rendszeresen. Vagyis a lányok több, mint NEGYEDE FPS-ezik. Fölmerül a kérdés, hogy akkor mégis hol vannak ők.

Mielőtt a konklúzióhoz ugranánk, szeretném gyorsan leszögezni a kedves, statisztikában járatlan olvasóimnak, hogy ez nem azt jelenti, hogy az FPS-ezők negyde lány lenne. Hasonlóképp, ha te most megkérdezed a nagymamáidat, anyukádat és a nagynénédet, hogy FPS-eznek-e és mind nemet mondanak, az nem jelenti azt, hogy semmi értelme nem volt a kutatásnak.

Nos, mint említettem rejtőzködnek. Ha csak tehetik, single playerben játszanak, de ha online mennek is, akkor is összesen kilenc százalékuk használ voice chatet. Tehát még ha lányokkal játszol is, akkor is rendkívül kicsi az esélye, hogy az egyikük beleszól a mikrofonba, te pedig minden kétséget kizáró (na jó, majdnem...) bizonyítékot szerzel a neméről.

Gémer lányok tehát vannak és egyre többen lesznek. FPS-ben már ott vannak, de vannak, akik RTS-t és mobát is szívesen játszanak. De mi lehet az online női beszéd hiányának oka? Lehet messzemenő következtetéseket levonni, de van egy sokkal prózaibb oka is. A fiúk ugyanis magát a játékot használják arra, hogy tartsák a kapcsolatot a barátaikkal, a lányok viszont a kettőt külön kezelik és inkább a szöveges üzenetet részesítik előnyben.

Konklúzió? Majd az idő eldönti. Nem hinném, hogy a lányok száma ugrásszerűen nőne majd a gémer szcénában. Inkább azt tartom valószínűnek, hogy a jelenlegi arány megmarad, csak a lányok egyre aktívabbá válnak, míg abszolút nem lesz szokatlan a jelenlétük - és nem kell statisztikával bizonyítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr787719042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása