Te is félsz a próbababáktól?
2015. szeptember 19. írta: PixelDrake

Te is félsz a próbababáktól?

Úgy szeretnék jó horrort játszani. Mármint úgy igazán jót. Ami nem olcsó jumpscare és nem azzal próbál félelmetes lenni, hogy a fél képernyőt telepakolja belsőségekkel (a Mortal Kombatban is literszám ömlik a vér, mégis inkább röhög rajta az, aki játszik vele...). Olyat, ami valamilyen alapvető emberi félelemre épít, kellően nyomasztó, fenntartja a feszültséget és van benne valami, amitől élvezetes játszani. Ilyen volt számomra a Silent Hill: Shattered Memories is és ilyen lett volna egy rendkívül ígéretes Steam projekt, a 1214. Sajnos ez előbbi már elég régi játék, az utóbbiból pedig jó eséllyel nem lesz semmi.

Az automatonophobia félelem minden olyan dologtól, ami valamilyen módon élőlényt próbál meg ábrázolni. Például valamilyen szobor, kitömött állat, esetleg egy próbababa. A fóbia kialakulásának oka egyelőre tisztázatlan. Egy elmélet szerint onnan eredhet, hogy egy báb nagyon hasonló lehet egy élő dologhoz, mégsem úgy viselkedik, ahogy az elvárt tőle. Az ismeretlen/érthetetlen pedig félelmet szül.

 A Late Night Shop erre a félelemre épít. Emberünk eltéved egy bezárt bevásárlóközpontban és próbálja megtalálni a kiutat(?). A sötét folyosók már önmagukban is félelmetesek, de egyszer csak arra lesz figyelmes, hogy amint nem néz rájuk, a kiállított próbababák mintha egy kicsit közelebb kerültek volna hozzá. Tesz egy pár lépést, majd visszafordul és ekkor nyilvánvalóvá válik: az a baba, ami az előbb még az állványon volt pózolt, most az ajtóban áll. Teljesen mozdulatlanul, de határozottan nem ott, ahol az előbb volt. Ráadásul minden pislogásnál mintha egy kicsit közelebb kerülne...

A LNS tehát egy indie túlélő horror, melynek célja, hogy elkerüljük a ránk vadászó babákat. Ők csak akkor mozdulnak meg, ha nem nézünk rájuk. Nem, kedves quaker, nem teheted meg, hogy végighátrálsz a pályán, folyamatosan szemmel tartva a babákat. Egyrészt ilyenkor belefuthatsz egybe, ami már az ajtó mögött vár téged, másrészt a karakter folyamatosan pislog, és minden egyes pislogás közelebb hozza őket.

A Late Night Shop kicsi, de nagyon jó ötlet. Jelenleg pre-alpha fázisban van. Érkezik PC-re, lesz hozzá multiplayer mód (egy játékos a túlélő, egy a babákat irányítja) és az igazi élményhez VR szemüveg támogatás is!

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr47800422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása