5+1 dolog amit ne tegyél kooperatív játék közben
2016. szeptember 15. írta: PixelDrake

5+1 dolog amit ne tegyél kooperatív játék közben

A kezdő gamer egyik legnagyobb meglepetése, hogy léteznek olyan játékok is a világon, ahol az asztalnál ülő 2-4-6-8 játékos nem egymás ellen nyomul, hanem egy közös cél érdekében összedolgozik.

Ezt néha nagyon nehéz megemészteni. Éppen ezért kialakulhatnak rossz gyakorlatok játék közben, amik könnyen tönkre vághatják a hangulatot. Mivel volt alkalmam sok különböző emberrel (laikustól a hárdkór gémerig) kooperatív játékot játszani, megpróbáltam összeszedni hatot a legrosszabb szokásokból.

Ne te legyél a vezető. A legjobb, ha senki sem az. Bár jóleső érzés lehet, hogy a játékot te nyerted meg, vagy miattad nyerték meg, semmiképpen nem érdemes ezért beáldozni az egész parti szórakozását. Ráadásul nem mindenki béna, aki nem úgy gondolkodik, mint te. Tanácsot adni ér, viszont parancsokat osztogatni nem.

Ne emeld föl a hangodat. Legfeljebb ha hangos a zene. Tényleg. Ha szeretnéd túlkiabálni a beszélgetést, abból az lesz, hogy valaki téged is túl fog kiabálni, amit majd egy harmadik személy... és kész a káosz. Inkább várd meg, amíg a másik befejezi,és ha monológja végeztével rögtön lépne is, finoman jelezd felé, hogy mielőtt megtenné, szeretnél te is mondani valamit.

XCOM.jpg

Ne legyél bunkó. Szerencsére ilyennel még soha nem volt alkalmam találkozni, de nem is szeretnék. A "miattad vesztettünk", a "ha nem csináltad volna ezt...", a "te szerencsétlen", az "amíg ti a másik oldalt tököltetek, addig én..." mind a bunkó beszólás kategóriába tartozik. Ha azt veszed észre, hogy valaki így viselkedik az asztalnál, egyszerűen hagyd ott. Ha azt veszed észre, hogy a többiek egyszerűen otthagytak, kezdj gyanakodni, hogy te lehetsz az ok...

Ne beszélj fölöslegesen. Hangosan gondolkozni nem bűn, de csak akkor, ha értelme is van. Ha a parti egy adott lépésen gondolkodik, te meg már a következőn, inkább tartsd magadban. Ha épp arról folyik a vita, hogy beáldozzák-e a lovagot, senki sem lesz kíváncsi arra, hogy a mágus eléri-e a következő körben a kutat. Hidd el, rád is sor fog kerülni.

Ne sürgesd a játékot, ha csak nincs rá jó okod. Ha a játék időre megy, akkor kénytelenek vagytok egy kicsit kapkodni, de ez ritka. Sorsdöntő lépések előtt érdemes még egyszer rákérdezni, hogy "ellenvetés?". Így senki nem érzi majd magát kirekesztve.

+1 Ne idézgess ebből a posztból. Csapatban dolgozni nyomás alatt, vagyis kooperatív játékot játszani szokatlan és nehéz. Mindenki követ el hibákat. Te is. Ezek általában jó szándékból születnek és nem negatív visszacsatolást várnak érte. Érdemes tehát leszúrás helyett ("ne beszélj fölöslegesen!") inkább a pozitív kommunikációt erősíteni ("várj, előbb beszéljük meg, hogy beáldozzuk-e a lovagot"). Az elsődleges cél, hogy mindenki jól érezze magát, a győzelem csakis másodlagos lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr1511689955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása