Három társasjátékos mellényúlás, ami társadalmi felzúdulást váltott ki
2018. október 24. írta: PixelDrake

Három társasjátékos mellényúlás, ami társadalmi felzúdulást váltott ki

Még a legalaposabb tesztelés mellett is becsúszhat valami hiba, legyen szó tervezésről vagy dizájnról. Aztán az internet jól sárba döngöli a kiadót érte. Ilyenkor a gyors reagálás a legjobb megoldás, ha komoly sebek nélkül akarnak kimászni a slamasztikából. Három estet szedtem össze, amikor nem ártott volna mégegyszer átfutni a terveket.

Five Tribes: Naquala dzsinnjei

A legismertebb talán a Five Tribes története. Az első kiadásban ugyanis a piacon vehető árucikkek között szerepeltek rabszolgák is. Őket nem csak megvásárolni lehetett, hanem "feláldozni" a dzsinnek megszerzése érdekében. A Days of Wonder kellően sok panaszt kapott ahhoz, hogy valami "családbarátabb" alternatívát kezdjen el keresni.

Végül a fakírokban találták meg a megoldást. Lecserélték a jövőbeni kiadásokban a rabszolgakártyákat fakírokra és kiadtak egy tizennyolc lapos fakíros kiegészítőt is. Ezzel anélkül lehetett lecserélni a kártyákat, hogy új alapjátékot kelljen venni.

five-tribes-slave.jpg

Ticket to Ride

A Five Tribes példája nem az első eset, hogy a Days of Wonder tátott szájjal rohan a farakásnak. Pedig a Ticket to Ride kiadásakor a puszta jó szándék vezérelte. Gondolván a színtévesztőkre, minden vonatkártyát megjelöltek egy szimbólummal is, hogy könnyebben meg lehessen különböztetni őket egymástól. Így lett a zöld kocsik jelképe az kereszt, a liláké a csepp, stb. Na vajon melyik kocsira sikerült rábiggyeszteni a hatágú, sárga csillagot?

Igen, a marhavagonokra is emlékeztető teherkocsikra.

Természetesen nem állt szándékukban senkit sem emlékeztetni a holokausztra ezzel. A DoW gyorsan elnézést kért, majd piacra dobott egy átdolgozott kiadást. Ebben a pontszámlálót is átdolgozták, sárga csillag helyett pedig sárga babszem(?) jelöli a kocsikat.

ttr_1.jpg

Felkelő Nap

Kevesen tudják, de a fehér alapon piros felkelő nap szimbólum Ázsiában kb. olyan megítélés alá esik, mint nyugaton a horogkereszt. Az Edo-korban kezdték el használni, majd az 1800-as években a japán hadsereg, később a japán haditengerészet zászlaja lett (ez utóbbi a mai napig használja). A japán katonák a második világháború alatt is ezt viselték, így sok kínaiban és koreaiban rossz érzést kelt a szimbólum. A próbálkozások ellenére sosem sikerült elérni, hogy nemzetközileg is tiltott jelképnek nyilvánítsák.

Valószínűleg ezért is lehet, hogy nyugaton szinte teljesen ismeretlen a zászló eredete, ami gyakori szereplője a távol-keleti témájú alkotásoknak. Így történt, hogy a Felkelő Nap táblájára rákerült a felkelő nap zászlaja a háttérbe és a tartományok ikonjai között is megjelenik. Ami érthető módon nem tetszett mindenkinek. Hamarosan beindult egy vita a történelmi hűségről és a tiltás szükségességéről, ami meglepően hamar el is csitult. Így az előző kettővel ellentétben a kiadó itt nem reagált, a Felkelő Nap továbbra is ugyanazzal a táblával kapható.


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr4714183931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ellenzéki Tüntető 2018.10.25. 15:36:20

"Kevesen tudják, de a fehér alapon piros felkelő nap szimbólum Ázsiában kb. olyan megítélés alá esik, mint nyugaton a horogkereszt. (...) a japán haditengerészet zászlaja lett (ez utóbbi a mai napig használja)"

Akkor azért mégsem egészen olyan a megítélése...

bbrrr 2018.10.25. 15:41:32

Ezaz. Nehogy véletlenül a játékos megismerje a játékból a történelmet, és találkozzon olyan undorító fogalmakkal, mint a rabszolgaság. Vagy a felkelő nap, váá förtelem. (amúgy ez a felkelő nap hiszti eléggé vihar a biliben, meg lehet nézni a középkori európai térképeket, azokon is ott vannak ezek a sugarak, csak általában a szélrózsából indulnak ki (és csak a tengereken vannak sugarak, hogy látványosan elkülönítse a tengert a szárazföldtől).

Igen, a horogkereszt is a történelem része, és mint ilyen, a történelmi hűség jegyében MEGJELENHET filmekben, színdarabokban, egyéb műalkotásokon és történelmi játékokban is így kéne hogy legyen. Nem letagadni kell, hanem reálisan bemutatni és mindig elítélni. Nem relativizálni. És nem összehasonlítani más rémtettekkel (hogy egy vörös csillag hány horogkeresztnek felel meg, és melyik rosszabb, melyik jobb).

dartonita 2018.10.25. 15:47:19

"tátott szájjal rohan a farakásnak"

Ez tetszik, népszerűsíteni fogom :-)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2018.10.25. 16:52:18

@Ellenzéki Tüntető: De, ennek alapján pont hasonló lehet, mert Európában meg a finn légierö használja a horogkeresztet:
en.wikipedia.org/wiki/Air_Force_Academy,_Finnish_Air_Force

:-)

dtibor 2018.10.25. 17:45:19

@Mónika Bódi: Én ezt úgy ismerem, hogy:
"tátott szájjal rohan a f.@.s.z.erdőbe"

Alick 2018.10.25. 18:14:46

Ohhh, milyen dulva dolgok vannak... vissza is vonulok gyolsan a safe space-emle. :)
4.bp.blogspot.com/-gWJ6NYmxb7Y/U3a9K6ZL7cI/AAAAAAAAGy0/_knVTwRk3rw/s1600/aljolson1.jpg

David Bowman 2018.10.25. 19:23:09

A jappán zászló máig is a Nap. (Az amerikaiak szerint fasírt.)

bbalintus 2018.10.25. 22:51:27

@Mónika Bódi: @dtibor: Tátott szájjal és letolt gatyával rohan a f.szerdőben :)

Up! 2018.10.26. 08:41:44

Ebből én egyedül a sárga csillagost érzem kicsit gáznak. Ott nem a történelmi hűség volt a cél, hanem csak a jelölés. Éppen ezért kicsit gondolkodhattak volna. Más kérdés, hogy ez a sárga csillag nekem nem annyira hasonlít arra a sárga csillagra.
Nekem már elég régóta megvan a játék... mindjárt le is ellenőrzöm, hogy még a csillagos verzió van-e meg? Hátha egyszer sokat fog érni a ritkasága miatt! :)

igazi hős 2018.10.26. 08:57:32

@Ellenzéki Tüntető: A megbonthatatlan francia-angol barátságot megalapozó évszázados háborúk kedélyes civódások a japán megszálláshoz képest, ezért nem lehet csodálkozni, hogy Ázsiában minden Japánhoz kötődő szimbolum finoman szólva is népszerűtlen. Mi se örvendezünk a román zászló láttán...
süti beállítások módosítása