7 Wonders: Duel - Leaders - Kézzel készült vezetők
2019. június 18. írta: PixelDrake

7 Wonders: Duel - Leaders - Kézzel készült vezetők

Nem hittem volna, hogy a Pantheon után a Repos magára hagyja a 7Csoda: Párbajt. Már csak azért sem, mert a nagytestvéréhez kis túlzással hetente jött ki valami kiegészítő - ezeket gond nélkül át lehetett volna tervezni kétszemélyes játékra is. A legegyszerűbb dolguk az ókori vezetőket szerepeltető Leadersszel lett volna, ahol az egyetlen kihívás tényleg csak a képességek finomítása volt. Ám ezt a kiadó helyett valamiért a rajongók egy lelkes csoportjának kellett meglépnie.

A jó vezető arra biztatja követőit, hogy azt mondják el neki, amit tudnia kell, ne pedig azt, amit hallani akar.

A most bemutatott játékot tehát nem fogod megtalálni a boltokban, helyette ingyenesen letöltheted innen. Utána már csak el kell baktatnod egy nyomdába, ahol pár ezresért kinyomtatják neked az egészet fényes kartonra. Ezt nevezik egyébként print&play játéknak. Igaz, hogy neked kell energiát belefektetned, hogy elkészüljön, de jóval olcsóbban juthatsz hozzá, mint egy gyári dobozos játékhoz. Ráadásul a minősége sem feltétlenül olyan lesz, mint ami az emberek többségének az "otthon elkészíthető" kifejezésről elsőre beugrik. Kártyavédőbe csúsztatva (mert te is védőzöd a játékaidat, ugye?), pont ugyanolyan érzés játszani vele, mintha "igazi" lenne.

img_20190618_080354.jpg

Mielőtt még vérben forgó szemekkel billentyűzetet ragadnál, megnyugtatlak, hogy nem valami kínai oldalról szalajtott, sufnitunning kiegészítőt ajánlok most neked. A Leaderst annyira alaposan dolgozták, ki, hogy a kiadó maga is rábólintott a megjelenésre. Vagyis, amíg kereskedelmi forgalomba nem kerül, teljesen legálisan terjeszthető és használható. Nem egyedi eset ez egyébként: az eredeti 7 Csodához is számos rajongói kiegészítő található a BGG-n, teljesen legálisan. Ilyen az igazán jó kiadó, aki tényleg törődik a rajongóival!

A jó vezetőnek nemcsak erőskezűnek, de gyakran kíméletlennek is kell lennie.

Ha ismered az nagytestvér Leaders kiegészítőjét, akkor ezt a részt nyugodtan át is ugorhatod. Pontosan ugyanazokat a szabályokat követi ez is, csak a kártyák képességét szabták át.

A játék elején a kezdőjátékos választ négy vezető közül egyet, majd a másik játékos a maradék háromból kettőt, az utolsót pedig megkapja a kezdőjátékos. Ezután az egész még egyszer lezajlik fordítva, aminek következtében mindenki 4-4 vezetővel kezdi a játékot. Ismerős? Igen, pontosan úgy választjuk ki a vezetőket, ahogy a csodákat is.

Ezután minden kor elején kiválasztunk egy-egy vezetőt a sajátjaink közül, majd eldöntjük, hogy beáldozzuk vagy felbéreljük. Előbbi esetben két arannyal gazdagodunk, utóbbi esetben pedig használhatjuk a vezető képességét.

img_20190618_080024.jpg

Ezek a képességek soha nem "nagy" dolgok. Cézár például harci pajzsokat ad, Kleopátra győzelmi pontokkal jutalmaz minket, Dárius pedig az ellenféltől vesz el pénzt. Rendszerint egy-két lapnyi előnyt adnak győzelmi pontok, pénz vagy nyersanyag formájában. Ha már játszottál Párbajt, akkor bizonyára tudod, hogy itt egy-két lap is sorsfordító lehet, ha jókor sikerül kijátszani. Mivel a vezetőket még a csodák előtt kapjuk meg, jól kijelölik az irányt, amerre érdemes haladnunk a játékban. Például ha hadakozós vezetőket kapunk, akkor érdemes agresszívabb taktikát választani. A pénzes vezetőkkel pedig érdemes lehet megpróbálni nyersanyagba fojtani a másikat.

Jó vezető az ezüst, a grafit, a réz és az elektrolitok.

Éppen ezért a Leaders teljesen más élményt nyújt, mint a Pantheon. Utóbbi az istenkártyáival egy sokkal fordulatosabb, kevésbé kiszámítható játékmenetet hoz - a földöntúli lények amolyan deus ex machinaként nyúlhatnak bele a játékba. A leghangsúlyosabb része az, hogy ki is hagyhatunk egy-egy lépést nélkül, hogy csodát építenénk. A Leadersben erre nincs lehetőség. A parti elején meghatározza az alapstratégiánkat, amire aztán építkezhetünk a megfelelő csodák kiválasztásával. Nem véletlenül nem kombinálható a kettő egymással.

A 7Csoda Párbaj szinte ordít azért, hogy végtelen mennyiségű kiegészítő szülessen hozzá. A Repos mégis jobbnak látta megállni egynél. Szerencsére a rajongók kézbe vették a dolgot és egy olyan kiegészítővel ajándékozták meg a többieket, amiről nem mondanád meg, hogy nem hivatalos helyről származik. Mi nagyon élveztük újra elővenni és kicsit megfűszerezni a Párbajt és ha szereted az alapjátékot, te is fogod!

img_20190618_075901.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr1514877642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocambole520 2020.07.15. 07:52:22

Hali!
Köszi az igényes írásokat a 7WSD sagáról, amiért íródott azt elérte: kedvet csinált hozzá (már a nyálam is csurgatom, hogy játszhassak vele...). A két kieggel igazán komplexnek és tartalmasnak fest, beruházok rá, remélem ez is egy alternatívája lesz/lehet a computer/videojáték gyilkos kombónak a gyereknél (12 éves) a következő években.
Láttam a bgg-n, már létezik a mostanság divatos szólómód. Ha van rá időd és érkezésed tesztelni, érdekelne a véleményed...

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2020.07.16. 21:23:48

@Rocambole520: Köszönöm szépen az elismerést. Szerintem már önmagában is remek a játék, a két kieg még csak emel rajta. Ráadásul most jön a következő - ezúttal hivatalos - kiegészítő, az Agora!
A szóló módot még nem próbáltam, de ha lesz időm, írok róla egy bemutatót.
süti beállítások módosítása