Visszatértünk a kockapókerhez? - Bemutatkozik a roll&write műfaj
2019. szeptember 08. írta: PixelDrake

Visszatértünk a kockapókerhez? - Bemutatkozik a roll&write műfaj

A következő nagy divat a legacy után a társasjátékok körében a roll-and-write lett. "Gurítsá oszt' írjá" - elég kifejező név egy műfajnak, nem? Bár most már vannak olyan variációk is, amiben kocka sincsen, és írni sem kell semmit, a név elég jól megragadja a lényeget. 

Az ilyen játékokban folyamatosan történik valami véletlenszerű dolog (például egy kockadobás vagy laphúzás), amit a játékosok különbözőképpen felhasználhatnak. Ennek eredményét általában papírra kell följegyezni, így a játékok fontos része az íróeszköz is. Egy lehetőség kihasználása általában korlátozza a jövőbeli lehetőségeket (például lefoglal egy helyet a táblán), ezért mérlegelni kell, hogy melyik opciót, mikor aknázzuk ki.

img_20190908_231818.jpg

A legtöbbre igaz, hogy:

  • könnyen tanulható (de persze jelennek meg azért összetettebb darabok is),
  • nem tart tovább 10-15 percnél,
  • kevés a holtidő, de az interakció is (ez utóbbit azért igyekeznek valahogyan növelni),
  • emiatt szinte mindig játszható egyedül is,
  • a játékosszámnak nincs felső határa,
  • a dobozban van egy tömb pontozópapír és ceruza/filctoll is,
  • az olcsó, 5-6000 forintos kategóriában mozognak.

Kronológia

A műfaj legismertebb darabja az 1956-os Yahtzee, ezért sokan nevezik a roll&write játékokat Yahtzee-szerűnek. Ez nem túl szerencsés megnevezés, mivel a modern r&w játékoknak maximum annyi köze van a Yahtzee-hoz, hogy kockával kell kidobni valamit - és azt sem mindig. Ráadásul tény hogy a Yahtzee legnépszerűbb, de semmiképpen sem a legelső: négy évvel megelőzte őt egy Guffy nevű játék, ami hasonló szabályokat használ.

Ugyanúgy nem helyénvaló kockapókernek és kockás papíron játszhatónak sem nevezni őket.

2007-ben jelent meg a Catan kockás verziója, ami megpróbálta minél jobban visszaadni a nagytestvér szabályait, csak legfeljebb húsz percbe sűrítve. Egy évre rá érkezett a Korokon átból is egy roll&write kiadás. Ennek az érdekessége, hogy a játékidő bőven fél óra fölé is kúszhatott, ezzel tisztelegve az alapjáték amúgy is legendás hossza előtt. 2012-ben az állatokban gazdag Zooloretto kapott kockás kiadást.

img_20180610_171331.jpg

2018-ban a Szüret elnyerte a Magyar Társasjátékdíjat. Ez az év volt eddig a roll&write játékok aranykora. Ekkor jelent meg a nagy sikert aratott Köszöntünk... álmaid városában, a Kennerspiel des Jahres jelölt Ganz Schön Clever és az itthon hamarosan megjelenő Vasút vonal is.

Kapott kockás verziót az Imperial Settlers és a Kingdomino is. Uwe Rosenberg is beszállt már a Második eséllyel és a Pandemicet jegyző Matt Leacock is arra készül, hogy megreformálja a műfajt, az Erával. Ez egy fokkal nehezebb (mármint súlyra) darab lesz, sok műanyag kastéllyal és látványosabb körítéssel. A hullám valószínűleg itt még nem ért véget...

Természetesen nem soroltam fel az összes ilyen játékot. Csupán szemezgettem párat az érdekesebbek közül. Ha úgy gondolod, hogy kimaradt valami fontos, oszd meg velem egy komment formájában.

Élmény

Az, hogy mitől lett a kiadók és a játékosok kedvence egy olyan műfaj, aminek az az alapja, hogy dobunk a kockával és felírunk egy számot, jó kérdés. A roll&write játékok vonzereje szerintem az egyszerűségükben és a gyorsaságukban rejlik. Kevés döntést kell meghozni, emiatt rövid a holtidő. Az akció folyamatosan pereg, az új kockadobás vagy laphúzás mindig egy feszült pillanat. Lehet szurkolni a mázlis helyzeteknek és anyázni a balul elsülteknek.

69876793_2434181206907621_4445021835435704320_n.jpg

A vérgémerek már valószínűleg tűkön ülve várják a hullám végét, én mégis azt mondom, hogy érdemes nyitni a műfaj felé. Annak ellenére, hogy elég nagy szerepet játszik ezekben a játékokban a szerencse, nem lehet megharagudni rájuk egy elrontott kockadobás miatt. Egyszerűen túl rövidek ezek a játékok ahhoz, hogy komolyan vegyünk egy rosszul sikerült kört. Ráadásul bármikor elő lehet venni őket egy visszavágót követelve, új stratégiát kipróbálva.

Ha többnek nem is, legalább egynek mindenképpen érdemes helyet adni a gyűjteményedben. Csak dobd be a táskádba és vidd magaddal egy hosszú vonatúra. Tuti sikert aratsz majd vele.

 

Eleget olvastál már a kockás játékokról és szeretnéd végre kipróbálni őket, ugye? Kövesd a Ludenst, olvasd a bemutatóinkat és figyeld a pénteki bejegyzést, mert akár meg is nyerhetsz párat!

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr315033380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása