Firkaland - A videótársasjáték
2015. április 12. írta: PixelDrake

Firkaland - A videótársasjáték

Minden kiadott játékuk megerősít abban, hogy a Libellud (Dixit, Évszakok) egyszerűen képtelen mellényúlni. Legalábbis olyan nagyon mellényúlni. A ma tárgyalt Firkaland (avagy Looney Quest) nevű alkotás is remek darab, a maga műfajában. A grafikán látszik, hogy igyekeztek a fiatal(abb) réteget megszólítani, lehetőleg úgy, hogy ne menjen a hangulat rovására az idősebbek számára sem. A pályák mindegyike úgy néz ki, mintha egy videójátékból kerül volna elő: akadályok, kapcsolók, fölszedhető extrák, adott ponton járőröző ellenségek, de még bónuszpályák és főnökök is vannak.

A feladat egyszerű, de kreatív. Adott egy, a fent említett játékos elemekből összerakott pálya képe. Előttünk egy átlátszó fólia, kezünkben pedig egy letörölhető filctoll. A cél, hogy a fóliára úgy rajzoljuk meg a hős útját fél perc alatt, hogy ha az rátesszük majd a valódi képre, a kész vonal valóban elérjen a célig és lehetőleg minél kevesebb falon vagy ellenségen haladjon át. A játék tehát a szemmértékről és a távolságok helyes felbecsüléséről szól, némi kézügyességgel vegyítve.

A kész rajzokat egyesével kiértékeljük és pontozzuk. A játékot az nyeri, aki egy egész világ (hat pálya) teljesítése után a legtöbb ponttal rendelkezik. A firkálgatást bonyolíthatják a bénázóknak járó és további bénázást előrevetítő büntetések (ügyetlenebbik kézzel rajzolás, ceruza két ujj közé fogása), illetve az ügyesebbek által kiérdemelt csínyek, amikkel direkt zavarhatjuk a másikat. Ilyen pl. egy banánt ábrázoló token, amit az ellenfelünk fóliájára dobhatunk, ő pedig nem szabad, hogy érintse azt a vonalával, vagy egy szúnyog lapka, amit rajzolás közben kénytelen végig a filctolla tetején egyensúlyozni - ez egyébként a biztos halállal egyenlő.

A feladatok szerencsére kellően változatosak. A vonalazgatás mellett kell bombákat gyűjteni azok bekarikázásával, ellenségeket lelődözni pontozással és óriási főnököket kiiktatni valamilyen különleges módszerrel. Ezek egyébként mindig "logikus" feladatok, tehát ha az ember beleéli magát, akkor teljesen egyértelművé válik, hogy mit miért kell csinálnia (például az első főnököt úgy kell legyőzni, hogy fölszedjük a fáklyát egy karikával, majd a szörnyet összekötögetjük a pályán elszórt bombákkal). 

Ez lenne tehát a Firkaland, amit parti helyett inkább családi játéknak neveznék. A játékidőt húsz percnek írják a dobozon, nekünk ezt sikerült 10-15-re csökkenteni az első játék alkalmával, pedig még vitáztunk is egy kicsit a pontokon.

Túl sok hibát nem fedeztem föl a játékban. A dobozt és az insertet úgy érzem, hogy szűkösre mérték, de ez nem megy a tárolhatóság rovására, csak kicsit oda kell figyelni pakoláskor. A fólia is lötyög picit a rajz fölött, ami a kötözködősebb játékosoknak remek vitaalapot adhat. Ezt úgy lehet kivédeni, hogy még játék előtt megállapodunk abban, hogy a fóliát mindig a kép alsó éléhez szorítva vizsgáljuk. Végezetül pedig a pontozást említeném meg, ami kis pálcikák, az insert és a doboz közé szorításával történik. Véleményem szerint ez elég bénára sikeredett, simán elbírt volna a játék még egy táblát, amin lépegetéssel kell jelölni a pontokat. Ez már csak azért is zavaró, mert egy helyre két pálcika nem fér be, ezért hoztak egy olyan szabályt, hogy aki már elfoglalt helyre érkezne, az rögtön előreugrik a következő szabad helyre. Vagyis valaki azért kap rögtön extra pontokat, mert később értékelték ki a rajzát...

Jöjjön akkor a konklúzió, vagyis érdemes-e megvenni a Firkalandot. A válasz: attól függ. Az internet jelenleg attól hangos, hogy a felnőttek pont olyan jól szórakoznak vele, mint a gyerekek és mindenkinek érdemes tennie vele egy próbát. Ami engem illet, sosem volt bajom a gyerekesnek nézett dolgokkal, de a rajzolgatás valamiért nem tudott sokáig lekötni. Ez egyébként nem csak az én véleményem, mindenki aki próbálta a játékot úgy gondolta, hogy egyértelműen gyerekeknek szánt darabról van szó.

Szépek az illusztrációk, a kivitelezés igényes, az ötlet egészen eredeti, de ha vásárlásra szánod magad, gondolkozz el előtte, hogy vannak-e a környezetedben gyerekek, akik szívesen játszanak majd veled. Amennyiben a válaszod igen, úgy a Firkaland mindenképpen ajánlott választás.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr127359826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása