Jövő héten kihirdetik a 2017-es Magyar Társasjátékdíj győztesét
2017. május 17. írta: PixelDrake

Jövő héten kihirdetik a 2017-es Magyar Társasjátékdíj győztesét

Sokat változott a Magyar Társasjátékdíj az elmúlt egy évben. Korábban sok kritika érte a díj relatív lassúságát a többihez képest. Ez abból adódott, hogy a kevés magyarul megjelenő társasjáték miatt a zsűri mindig az elmúlt két évben kiadott játékok közül válogatott. Így kerülhetett például a Camel Up a 2016-os év döntősei közé, holott az egy 2014-es játék.

Most ez az intervallum az elmúlt egy naptári évre módosult, tehát valamivel aktuálisabb címeket láthatunk majd a döntőben. Ez egyébként annak is lehet a hozadéka, hogy a társasjátékos élet itthon igencsak felpörgött és már nincs értelme kétévnyi termésből szemezgetni, hogy értéket találjunk. A díjat ezenkívül mostantól négytagú zsűri ítéli oda és mindenképpen győztest hirdetnek május végén/június elején.

Érdemes rápillantani a nevezett játékok teljes listájára, hogy megállapítsuk, hogy az idei mezőny brutális volt: a BGG legjobb tíz játékából három (7Csoda: Párbaj, Korokon át, Pandemic: Legacy) is köztük van, de számos Spiel des Jahres nevezett és győztes (Codenames, Pandemic: Legacy, Imhotep), valamint As d'Or és Golden Geek nyertes is tiszteletét teszi. 

Érdekes - és egyben elgondolkodtató is -, hogy a szervezők által megkeresett harminchat kiadó közül mindössze kilenc (!) volt hajlandó válaszolni a megkeresésre, ebből nyolc nevezett játékokat.

Bár nagyon érdekelne, hogy a hazai gamer élet egyik fontos központja, a Delta Vision miért nem volt hajlandó válaszolni egy ilyen megkeresésre, valószínűleg nem fogok rá választ kapni.

A sok-sok benevezett játékból végül tizenegy jutott tovább a döntőbe, a szervezők által felállított értékelési szempontok alapján. A felhozatal valószínűleg sokaknak szúrja majd a szemét, de nem szabad elfelejteni, hogy (hasonlóan mondjuk a Spiel des Jahreshez), itt elsősorban családi játékokat keresnek "egyszerű és könnyen értelmezhető szabályokkal (...ahol...) az ideális játékidő 30-60 percig tart". Ez ugye sok BGG klasszikust rögtön kilő, de nincs kizárva, hogy valamelyik játék különdíjat fog kapni.

A tizenegy döntős, akik közül május 26-án (vagyis jövő hét pénteken) kikerül a győztes:

  • Állatok a fedélzeten
  • EladLak
  • Fedőnevek
  • Imhotep
  • Kakaó
  • Mysterium
  • Port Royal
  • Stone Age
  • Takenoko
  • Űrcsempészek
  • Vigyázz, vadnyugat!

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr6812508273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása