A játék, amiben a főszerep a csonkolásé...
2015. április 22. írta: PixelDrake

A játék, amiben a főszerep a csonkolásé...

Mindannyian láttunk már filmből készült játékot. Az viszont sokkal ritkább, hogy nem egy egész film köré, hanem egy bizonyos film egyetlen jelenete köré építsenek föl egy egész játékot. Márpedig a Nobles pont ezt teszi. Megvan az a jelenet a Gyalog Galoppból a Fekete Lovaggal? Hogyne lenne meg...szegény fickó ott egymás után elveszíti az összes végtagját, de közben végig kitartóan küzd, csak miután kezét-lábát vesztette, hajlandó kiegyezni egy döntetlenben.

A Noblesben tehát pontosan ez a cél: minél előbb levágni ellenfeleink összes végtagját és kiegyezni egy győzelemben. A játékosok (akik mind páncélos lovagok...) egy kicsi, hatszögekre osztott terepen helyezkednek el, ahol tereptárgyak mögé bújhatnak és kereshetnek valami stratégiailag előnyös pozíciót. A mozgás dobókockával történik a támadás pedig kártyákkal.

A támadni kívánó játékos ellenfele mellé lép és kijátszik egy "strike" lapot. Ha a másik erre képtelen reagálni (kitéréssel, hárítással vagy riposzttal), akkor kap egy találatot. A találat helyét szintén a véletlen dönti el: egy tokenekkel teli zsákból kell kihúzni, hogy melyik végtagot érte sérülés. Ha egy végtagot kétszer megvágnak, akkor az leesik és ha a lovag mind a négy végtagját elvesztette, akkor meghalt. Ugyanez történik akkor is, ha a feje esik le, ebben az esetben nem kell számolgatni.

A faék egyszerűségével bíró játékmenetet színesítik egyéb lapok. Ilyen például a pajzs, ami megvéd a találatoktól, illetve a varrókészlet, amivel visszavarrhatunk egy elvesztett végtagot. Minden lovagnak van továbbá egy egyedi különleges képessége, ezt szintén a megfelelő lappal hívhatjuk elő.

Ahogy az a leírásból is kitűnik, a Noblest semmilyen szempontból nem szabad komolyan venni. Tematikában megmarad a groteszk vonalon, a szabályok pedig pár perc alatt megtanulhatóak. Sajnos úgy néz ki, hogy a taktikai lehetőségek is egy Drako-féle értelmetlen csapkodás felé hajlanak. Ráadásul egy sikeres találathoz egy adott helyre legalább négy szerencsén alapuló tényező együttes feltétele szükséges. Mivel találatból maximum kilencet bír ki egy lovag (szintén szerencsével), meg van rá az esély, hogy huzavona alakuljon ki a tábla közepén, nyomorék lovagokkal.

A Nobles hol máshol próbálkozna, mint Kickstarteren. A pénzt már összegyűjtötte, szóval biztosan megjelenik, kérdés, hogy sikeres lesz-e ilyen tematikával... és ilyen koncepcióval.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr257387838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása