Mi lesz idén az év játéka?
2015. május 18. írta: PixelDrake

Mi lesz idén az év játéka?

Kihirdették a 2015-ös Spiel des Jahres döntőseit. A legrangosabb társasjátékoknak kijáró elismerést idén is három kategóriában osztják majd ki. Az év játéka-, év gyerekjátéka- és év összetett játéka kategóriákban rendre kilenc-, tíz-, és hat jelöltet neveztek, melyekből a zsűri kiválasztotta a három-három legjobbat. Ezek a játékok már egészen biztosan megkapják a maguk "jelölt" plecsnijét, ami szinte garantálja a tízezres eladott példányszámot, de az akár félmilliósat is eredményező "győztes" kategóriába csak egy-egy juthat el. Tekintsük át gyorsan a jelölteket.

Az alapkategória első (és véleményem szerint legesélyesebb) jelöltje a vadnyugati vonatrablást modellező (és egyébként magyarul is megjelent) Colt Express, menő háromdimenziós vonattal, bandita alakú meeplekkel és előre gondolkozós, programozós, kártya alapú játékmenettel.

A második a már neve alapján is távol keleti stílusú Machi Koro, melyben a játékosok a címszereplő város polgármestereként annak felvirágozatátásáért lesznek felelősek, mindezt kockákkal és kártyákkal végezve. A jelölt érdekessége, hogy 2012-es kiadása ellenére azért kerülhetett be a 2015-ös mezőnybe, mert idén jelent meg a német kiadása (ami részvétel alapfeltétele).

A harmadik, Steffen Benndorf játéka, a nemes egyszerűséggel csak The Game-nek keresztelt (és emiatt gyakorlatilag a neten kereshetetlen) kártyajáték. Itt a kezünkben tartott lapoktól szabadulva kell paklikat építenünk az asztalon, a kártyákon lévő számok szerint növekvő vagy csökkenő sorrendben. Érdekessé, hogy míg a legtöbb hasonló játék tiltja a játékosok közötti kommunikációt, itt kifejezetten biztatják rá a őket a siker érdekében.

UPDATE: A keresést megkönnyítendő belinkeltem a játék BGG oldalát, nevesítettem a szerzőt és kiderítettem a hosszabb címét is: The Game: Spiel... so lange du kannst! (ami kb. annyit tesz, hogy "amíg csak lehet").

Gyerekjáték kategóriában az első jelölt a Push a Monster névre hallgató ügyességi játék. Ebben az inverz Jengában a játékosok célja, hogy minél több szörnyet zsúfoljanak össze egy parányi szigetre, anélkül, hogy lelöknék a többieket.

A második Schatz-Rabatz szintén ügyességi játék, ami a geometriai ismereteket is próbára teszi, kalózos köntösben. A cél a kapott kincsesládát minél jobban megtömni arannyal, hogy többet pakoljunk be vetélytársainknál, de azért még el is férjünk a dobozban.

A Spinderella nagyon cuki pókos játék a Gigamictől, melyben a színes kis hangyákat kell átterelgetni az erdőn. Közben búvóhelyet kell találni nekik, hogy nehogy elérjék és fölzabálják őket a gonosz pókok, akik időnként le-lecsapnak a magasból. Ránézésre ez a legszimpatikusabb és úgy vélem, hogy ő fogja elvinni a kategóriagyőzelmet.

A hardcore gémer szívét persze nem a pókocskák, de még nem is a vonatrablók dobogtatják meg igazán, hanem a Kennerspiel, vagyis az összetett játékok jelöltjei. Elsőként itt van a Broom Service, ami a 2008-as Witch's Brew újragondolt változata - az egykori kártyás játék egy táblával bővült az elmúlt öt évben. Szintén akciókat előre tervezős, gondolkodós fajta.

Az összetett kategória második jelöltje az Elysium, ami nevéből eredően görög mitológiai környezetben játszódik. A játékosoknak minél erősebb kombinációt kell létrehozniuk egy adott lapcsaládból (vagyis egy adott istenhez tartozó lapokból). Nekem a tematika alapján ő a legszimpatikusabb.

Harmadik jelölt az Orléans. A nevéhez hűen a középkori Franciaországban játszódó társas a munkáslehelyezős, avagy worker placementek táborát erősíti. Lovagok, munkások, tudósok és papok segítik a játékosokat céljuk felé, ami az ország fölötti uralom megszerzése. Bár ebből a csapatból nem ő a kedvencem, mégis úgy gondolom, hogy a díjat az Orléans fogja elvinni.

Az ajánlott kategóriába került még az egyedi tematikával rendelkezés és itthon is nagyon népszerű Patchwork, az itt is bemutatott Firkaland (avagy Looney Quest), a sokak által abszolút év legjobbjának tartott Five Tribes még az ajánlott pozícióig sem jutott el (ez utóbbi egyébként valószínűleg az összetett kategóriába került volna).

Szerinted ki a legjobb? Ki a legesélyesebb? Szerinted is hiányzik a listából a Five Tribes?

Esetleg nem kívánsz vitába bocsátkozni, csak hátradőlsz a székedben és megvárod az eredményt? Akkor júliusig feltétlenül műveld ki magad a témában és olvasd el a döntősöket bemutató, a Camel Upot elemző és az egész játékdíjat ismertető posztot is tavalyról!

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr437470922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Be A Ghoulist 2015.05.19. 13:00:18

Én egyenlőre még ott tartok, hogy szedegetem össze az állam a földről és azt kérdezem magamtól, hogy HOL VAN A FIRKALAND????
Hogy.. hogy lehetséges, hogy az végül nem került be? Hogy????
Túl egyedülálló, túl biztos, hogy bejön a népnek, túl egyszerű egy családnak (??), vagy mégis, mi volt a baj vele?
Már tavaly se nagyon értettem a Camel up győzelmét egy Concept helyett, de ez számomra már végképp komolytalanná teszi az egészet... Lassan olyan ez, mint az Oscar díj. Ha jó filmet akarsz, nézd meg azt, amit nem is jelöltek.
A Firkalandnak simán hoznia kellett volna ezt az évet!

Gémer-játékokkal sajnos egyre ritkábban játszom, szóval az FT témához nem tudok nagyon hozzászólni, sorry...

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2015.05.21. 19:26:49

Igen, tudom, hogy te gyűlölöd a Camel Upot :) Egyébként szerintem is a Conceptnek kellett volna hoznia a tavalyi évet, simán veri az egész mezőnyt.
A Firkaland nekem nem a kedvencem, de az tény, hogy megérdemelné a dobogós helyet.
Nekem az összes közül ez a The Game szúrja a szememet. Biztos, hogy ANNYIRA jó ez?

Be A Ghoulist 2015.05.23. 17:00:40

Nekem nem tudja szúrni a szemem, lévén, hogy tulajdonképpen gőzöm sincs, mi ez a játék.:D Midnenesetre gyanúsan egyszerűnek tűnik... És bár a Fikaland speciel nagyon tetszik, objektív szemlélve a dolgot sem értem, hogy nem került be...? Full újszerű mechanika, tökegyszerű szabályok, tényleg bárkivel játszhatod, sokoldalú táblák és variálható szabályok, a kivitel, grafika is igényes, még ha maga a stílus pont nem is jön be, azért ezt lehet látni... Egyszerűen nem értem, hogy maradhatott ki?
Túl különc, vagy mi???:D

A The Game meg, pláne ezzel a névvel végképp érthetetlen:D Hogy adhat valaki olyan nevet a játékának, amivel tuti, hogy nem találja meg a gúgli, de minden más keresést bezzeg teleszemetel vele...? Most marketing szempontból nézve.... de komolyan! O.o
süti beállítások módosítása