Megint ölt a szerepjáték (vagy nem)
2018. október 15. írta: PixelDrake

Megint ölt a szerepjáték (vagy nem)

Gondolom hozzád is eljutott már a pilisi gyilkosok híre.

Ha nem, akkor egy rövid összefoglaló: egy férfi pénzt adott kölcsön két másiknak, de nem elégedett meg azzal, hogy visszakapta, kamatot is követelt. A két férfi ezért kicsalta egy erdőbe, ahol megkéselték.

Mit keres ez a hír egy játékos oldalon? Nos, az összes vezető magyar hírportál úgy gondolta, hogy az egész sztorit arra építi föl, hogy a történet szereplői mind szerepjátékoztak. Így lett a késelésből a szerepjátékos gyilkosok története.

A szerepjáték annyi jelentőséggel bír a történetben, hogy az áldozat és az elkövetők egy online játékban ismerkedtek meg, illetve, hogy a gyilkosság előtt játszani hívták ki az erdőbe. Ennek ellenére a cikkekben két-három mondatonként emlékeztetve vagyunk rá, hogy a gyilkosok bizony szerepjátékokat játszottak. A kedvenc részem az, hogy:

(...) ezt pedig már nem tűrhették a szerepjátékok bűvöletében élő elkövetők (...)

Vajon minden bűnügyi cikkben szokás feltüntetni az érintettek hobbiját? Más esetben ugyanúgy kézilabdás gyilkosok vagy szalvétagyűjtő gyilkosok lettek volna? Vagy ha más hírről van szó, akkor is oda lenne írva, hogy mit játszott az illető? Mondjuk Magas áron kelt el a szerepjátékos szobrász híres alkotása vagy Egyedül kijavította a túraútvonal jelzéseit a pilisi Gyűrűk ura rajongó. Csak szerintem hangzik hülyén?

Persze, lehet mondani, hogy ez is egy részlet, amit meg kell osztani az olvasókkal. Meg nincs is leírva egyik cikkben sem, hogy a szerepjátéknak köze lenne a gyilkossághoz. De az egyszeri olvasó fejében ez biztosan nem így fog megmaradni, ha már a címben is együtt szerepel a két szó.

skulldarkeras.png

Apropó cím. Neked mi jut eszedbe, ha egy hír címében együtt látod a szerepjáték és gyilkosság szavakat? Az író szándéka gondolom az volt, hogy valami beteg vagy sötét, rituális jellegű gyilkosság jelenjen meg a szemed előtt  sok vérrel és legalább egy pszichopata résztvevővel. És akkor máris lehet kattintani.

A lényeg ugyanis pont ez az ízléstelen clickbait, vagyis, hogy lehessen mire kattintani a részletekért. Mert a gyilkosság önmagában már nem elég érdekes. Meg kell fűszerezni azzal, hogy ez szerepjátékos gyilkosság volt, hogy megugorja az ingerküszöböt. Vagy ha ez nem megy, akkor jöhetnek az olyan címek, mint az Egyszerűen nem hiszed el, mit játszott ez a két gyilkos! vagy A bűnözők tíz kedvenc játéka. A negyedik egészen elképesztő!

Köszönöm, de nem akarok megint olyan baromságokat olvasni, hogy a D&D a sátánisták játéka, ami gyilkosságra és nemi erőszakra buzdítja a gyerekeket. Nem akarom megint azt hallgatni, hogy a szerepjátékosok egy szekta. Elég volt ebből az agymenésből már a nyolcvanas években is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr7414300503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pali041 2018.10.16. 15:36:59

Teljesen egyetértek a cikkíróval.
A hatásvadász, klikkgyűjtő címekkel az ember t@ke tele van már, ahogy azzal is, hogy egybemossák a szerepjátékosokat a gyilkosokkal, bűnözőkkel, fél- és teljesen bolondokkal!
Igen, vannak bűnözők a szerepjátékosok között is, mint ahogyan a bankvezérek és politikusok között is. De a két halmaz csak egy igen kis részen metszi egymást.
Ugyanúgy, ahogyan a valóságban (IRL) bármely csoportban is vannak bolondok, a szerepjátékosok között is akad néhány. De ez nem jelenti azt, hogy mindegyikük az!
Sokszor normálisabbak a videójátékokat játszó gamerek, mint a nem játszók. A gamerek legalább találtak maguknak egy hobbit, amivel nem károsítanak senkit, nem úgy mint pld. az alkoholisták.

Széltoló Varászlo 2018.10.20. 08:56:13

Nem tudom. Mi odahaza a Korongon karóval verjük az ilyen idiótákat ki a vadonba. Nincs is nagyon újságírónk, meg ami van is megelégszik a tegnapi sporteredmények közlésével. Időjóslásra vannak esőmágusain, a politikai rovatokkal eleve csak öngyilkosjelöltek foglalkoznak, az ankhi közélet meg kutyafülét sem érdekel...
Mellesleg, ha már szerepjáték, akkor karakteren kívül jegyezném meg, hogy idestova lassan 20 éve vagyok szerepjátékos, mint asztali, úgy elektronikus, azonfelül színházi ember, egészségügyi munkás, férj és apa. Ez a cikk meg egy szemenszedett ballfaszság. Ha kíváncsi vagy hogy működik egy szeretpjátékos agya, látogass meg ugyanezen a portálon, a Széltoló Blogon. Link:
szeltoloblogja.blog.hu/

The Librarian 2018.10.20. 23:28:55

Szavasshy Vilmos, csak ennyit mondanék kedves Széltoló úrnak...

De az igaz, hogy Korongon ezek megkapnák a méltó jutalmukat, ha ilyet mernének mondani... Vinkó Szilárd lehetne csak képes ezt az ügyet tisztázni, de ő éppen nem ér rá...

Akarom mondani uuuk!

30 év RPG múlttal, még egy macskát sem áldoztam fel, bár egyes kollégáim megrémültek, hogy egy - egy nem kívánatos főnök lehetséges maradványainak eltüntetésére 5 perc alatt 3 módszert is vázoltam. :D
süti beállítások módosítása