Hogyan társasozzunk a koronavírus idején?
2020. március 24. írta: PixelDrake

Hogyan társasozzunk a koronavírus idején?

A járvány ideje alatt kiváló ötlet társasjátékokkal múlatni az időt. Arról, hogy melyik játékot ajánlom a karantén idejére, nem fogok külön posztot írni, mert a válasz rém egyszerű: mindegyiket. Igen ám, de társasjáték a legtöbbször társas kapcsolatokat igényel, ami a jelenlegi helyzetben pont, hogy kerülendő.

Szerencsére így sem kell lemondani a kedvenc hobbinkról, ugyanis számos - sok esetben ingyenes - alternatíva létezik, hogy fertőzésveszély nélkül játszhassunk másokkal.

1. Digitális társasjáték adaptációk

A legegyszerűbb és leggyorsabb alternatíva az összes közül - de ennek megfelelően talán a legdrágább is (ami jelen esetben legfeljebb 2000 forintot jelent). Számos játéknak létezik digitális verziója, ráadásul több különböző platformra. Ezeket jellemzően úgy írják meg, hogy egérrel, tapizással és kontrollerrel is nagyon kényelmes legyen őket irányítani.

Jó példa a 7Csoda, a Korokon át, a Ticket to Ride, a Pandemic; az Istanbul pedig sokak szerint az egyik legjobban sikerült adaptáció lett. Az ilyen játékok előnye, hogy számos olyan dolgot is meg lehet bennük valósítan, ami a fizikai kiadásban nem, vagy csak nagyon nehezen menne. Bizonyos daraboknak pedig nincs is fizikai valója, ilyen például a remek Armello.

Általában nem túl drágák és gyakran le is akciózzák őket, ezért pár ezer forintnál soha nem kerülnek többe. Arra kell csak figyelni, hogy ha a a barátaiddal akartok játszani, akkor lehetőség szerint ugyanolyan platformra vegyétek meg a játékot. A legtöbb esetben van olyan multiplayer lehetőség, hogy egy eszközt használtok közösen és mindig továbbadjátok a telefont/egeret, de most ugye pont távol akarunk maradni egymástól. PC és mobileszközök között gyakran (de nem mindig) van cross-play, konzolokon viszont sosincs. Mielőtt még letöltitek, érdemes utánaolvasni, hogy miket tud az app.

Például felháborító, de a Ticket to Ride XBox verziójában semmilyen - még local - multiplayer sincsen a többi verziójával ellentétben.

Ilyen programot készíteni sok munka, ezért a választék itt viszonylag szűkös - de folyamatosan bővül. Fent általában az androidos verziókat linkeltem be, de szinte mindegyik elérhető iOS-re is.

7wonders_digital.jpg

2. Társasjáték szimulátorok

Viszonylag fiatal műfaj a társasjáték szimulátoroké. Ha egyszerűen akarjuk leírni, miről van szó, akkor nevezhetjük őket 3D-ben lemodellezett társasjáték készleteknek is. Fontos, hogy itt tényleg csak modellezésről van szó, a szabályok egyáltalán nincsenek leprogramozva. Ez azt jelenti, hogy ki van eléd pakolva az összes komponens a virtuális asztalra, te pedig bármit csinálhatsz velük: dobálhatod a lapokat, átrakhatod a tile-okat a másik orra elé, bármerre szórhatod a kockákat, a program mindent megenged - itt csak látvány van, szabályok nincsenek.

A szabályokat tehát mindenkinek ismernie kell, mielőtt leültök egy ilyen programmal játszani - de mivel ezek a játékok pont úgy néznek ki, mint a valódiak, sokkal könnyebb magyarázni őket vagy videóból tanulni. A szimulátorok nagy előnye a többihez képest, hogy a komponenseket digitalizálni sokkal könnyebb, mint a szabályokat, ezért a választék óriási. Sok kiadó készít itt demót a készülő játékából, így a legfrissebb kickstarteres újdonságokat is ki tudjátok itt próbálni.

Azért azt érdemes megjegyezni, hogy ezeknek a szimulátoroknak az irányítását egy kicsit... szokni kell. Érdemes az első alkalmat arra szánni, hogy megpróbáltok valamit építeni az asztal közepére.

Jelenleg két platform van, az egyik a több, mint 800 játékot felvonultató Tabletopia. Ezt ingyenesen kipróbálhatjuk és böngészőből is futtatható, csak a prémium játékokért (amiből nincsen sok) kell pár dolláros havidíjat fizetni. A másik lehetőség a Tabletop Simulator. Itt nincs havidíj, minden játékot külön DLC-ként kell megvásárolnunk. Van viszont egy közösségi tere, a Workshop, ahol ingyen játszhatunk a felhasználók által kreált játékokkal, bőséges választékban.

tabletopia.jpg

3. Digitalizált társasjáték gyűjtemények

Ha az előző kategóriára azt írtam ,hogy csak látványból áll, szabályok nélkül, akkor ez pont az ellentéte lesz. A digitális társasjáték gyűjteményekben csak szabályok vannak, egészen ijesztő, kilencvenes évekbeli látvány világgal. Ezeknek a nem túl hívogató játékoknak az eredeti célja, hogy az emberek távolról is tudjanak játszani, lehetőleg minél több partit egymással. A versengéshez ranglistákat, Élő-pontokat kapnak a játékosok. 

Bár itt minden szabályt betartat a rendszer és néha még oktató mód is van, mégis inkább tapasztalt játékosoknak ajánlom ezt a lehetőséget. Mint említettem, a dizájn egyáltalán nem hívogató és gyakran még csak nem is felhasználóbarát. Sokkal nehezebb egy ilyen stilizált felületen megtanulni a szabályokat és beleélni magunkat a játékba. Ha viszont van egy közös kedvencetek, amivel eddig minden nap vére menő csatákat vívtatok, válasszátok ezt a megoldást.

A Board Game Arena és a Boite á Jeux népszerűsége a járvány terjedésével folyamatosan nőtt, a szervereket egyre jobban terhelték. Ezért most vagy nagyon sokat kell várni egy ingyenes játszmára - vagy prémium tagságot kell vásárolni.

bgastoneage.png

4. Webkamera

A létező legolcsóbb és legviccesebb módja távoli játéknak - feltéve, ha mindketten rendelkeztek ugyanazzal a társassal. Mindketten állítsátok föl a táblát, mintha rendesen játszanátok, majd lőjetek be valamilyen ingyenes konferenciabeszélgetős szoftvert, mint a Discord, a Hangouts vagy a Facebook Messenger.

A kártyapaklikat (ha vannak), csak az egyik játékosnak kell bekevernie. Ő fog majd húzni a többieknek és hangosan mondja, hogy milyen lap van a kezében - amit a másik fél egyszerűen csak kikeres a saját paklijából. Mindeni rendesen lép és hangosan bejelenti, hogy mit csinált - a másik fél pedig a saját oldalán is lelépi ugyanazt.

Mi egy Pandemic partit toltunk így le, kifejezetten jó eredménnyel. A játékos-, és a fertőzéspakli csak nálam volt bekeverve, de a táblát mindkét oldalon felállították. Amikor valaki lépett, én is mozgattam a bábuját a saját táblámon. Ha végzett a körével én mondtam meg neki, hogy melyik kártyákat kapta a játékospakliból, ő pedig csak kikereste magának. A fertőzéskártyákat is én olvastam fel, a kockákat meg mindenki szorgosan pakolta föl magának.

Nyilvánvaló, hogy a módszernek a hátránya, hogy nehéz megoldani a titkosan kezelt információkat. Éppen ezért olyan játékot kell választani, ami vagy kooperatív vagy nincsen benne eltitkolni való dolog. A Pandemic, a Szamuráj szellem, esetleg a Hive, Santorini, egy kicsit átvariált Sagrada vagy valamelyik roll&write játék kitűnő választás lehet.
digipandemic2.jpg

5. Szóló társasjátékok

Ezek pont a társas szórakozás ellentétei, de semmi más nem kell hozzájuk, mint maga a játék, ami jó eséllyel már amúgy is megvan. Sajnos a szerencsétlen elnevezés miatt (társasjáték), ezek nem túl népszerűek itthon, külföldön viszont sokkal népszerűbb a műfaj.

Egyedül játszható társasokról írtam már korábban is, illetve teszteltem is párat. A BGG több geelistet és fórumot biztosít a magányos játékosoknak és számos társashoz alkotnak házi szabályokkal egyjátékos módot.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr3215549130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

András Nyerges 2020.06.18. 13:58:11

Sziasztok szeretnék játszani

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2020.06.18. 15:08:34

@András Nyerges: Szia! Pontosan mit szeretnél játszani?
süti beállítások módosítása