Így NE magyarázz társasjátékot öt lépésben
2014. augusztus 20. írta: PixelDrake

Így NE magyarázz társasjátékot öt lépésben

A nagy sikerre való tekintettel úgy döntöttem, hogy hozok pár ellenpéldát is a megfelelő szabálymagyarázatra. Persze ez nem azt jelenti, hogy így nem lehet, csak azt, hogy én belefojtanám magam a ropiba, ha mégegyszer valaki így próbálna megtanítani egy társasjátékra.

  • Ülj le egy körre és figyelj minket! Minden világos lesz. - Nem. Nem lesz világos. Hiába nézem végig Al Di Meolát szólózni háromszázszor, akkor sem fogom megtanulni, hogyan kell gitározni. Vagy te tökéletesen értenéd a játékszabályokat abból, hogy "távolság OK - sebzés maximális - fáradságtokent leraktad? - a második fázisban? - igen, mert démon ellen volnulsz - de nálam van a szenteltvíz - ok, akkor csak egy sebzést ossz ki magadnak" Közben meg repkednek a kártyák és a kockák. Máris minden érthető, nem?
  • Minden tök egyértelmű! Sajnos nem. Az rendben van, hogy a baziliszkusz a Harry Potterben kővé dermeszt a tekintetével, de ez nem igaz minden világra. Az sem egyértelmű, hogy a pap élőholtak ellen bónuszt kap. Sőt az sem, hogy egy fázis alatt négy akcióm van. Sőt, az sem, hogy mi az, hogy fázis. Ez hatványozottan igaz akkor, ha kezdő játékosnak magyarázol. Szánd rá azt a pár percet, hogy elmagyarázd az alapfogalmakat és mentesülsz az olyan kérdésektől a végjátékban, mint az „akkor most ha elfogy az életem akkor meghaltam?”.

 

picard.jpg 

  • Egyszerre csak egy beszéljen. Csak egy. Egyetlen egy. Tudom, hogy nehéz megállni, de légyszi, aki elkezdte, az fejezze be. A többiek addig rakják föl a bábukat vagy beszéljék meg a tegnapi koncertet. Vagy bármit, csak ne szúrjanak be minden második mondat után egy jótanácsot, taktikát, vicces emléket. Nem segít. És még idegesítő is. Ebből következik az, hogy...
  • Mellőzd a taktikákat! Majd én rájövök a végjátékban a tuti hadicselre. Még az sem biztos, hogy nekem is a plazmavető lesz a kedvencem. Elég, ha csak a negyven oldalas szabálykönyvet nyomják le a torkomon elsőre, a komplett strategy guide ráér legközelebb is. Vö: az előző poszt ötödik pontjával - Hagyj időt gondolkodni.
  • A többit majd a játék közben... - Neeeee! Csak ezt ne! Ha játék közben magyarázod el a szabályokat, akkor miért hallgattam őket eddig egy helyben ülve? Ugye nem azért, mert már unod az egészet és inkább kezdenél már játszani? Csodálkoznál, ha a fejeden landolna egy halom életerő-token, miután az utolsó körben derült ki, hogy egész végig gyógyíthattam is volna magam? Akkor vedd a fáradságot és mondd el azt a két maradék mondatot, amit amúgy elfelejtenél. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr286600227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása