Ötvenhat izzó ősze volt... - Magyar kiadást kap a Days of Ire (interjú)
2016. október 24. írta: PixelDrake

Ötvenhat izzó ősze volt... - Magyar kiadást kap a Days of Ire (interjú)

Az 1956-os budapesti eseményeket feldolgozó Days of Ire az év egyik meghatározó magyar kickstarteres sikere volt. A [redacted] mögött álló csapat a Twilight Struggle mintájára kártyaorientált, pörgős játékot készített, amit lehet kooperatívan-, egymás ellen és egyedül is játszani.

Csak egy baj volt vele. A játékot alapvetően nemzetközi piacra szánták, így magától értetődő volt, hogy angol nyelven adják ki. Pedig egy ilyen fontos magyar történelmi eseményt feldolgozó játék akkor az igazi, ha magyarul játszhatjuk.

A játékot végül a Kékjáték (Kard és Korona, Pókháló, Magyar népmesék) kiadó karolta fel és vállalta, hogy megjelenteti Magyarországon, magyar nyelven is. A Pesti Srácok 1956 névre hallgató végeredmény azonban jóval több lett, mint egy egyszerű magyar fordítás. A magyar kiadás exkluzív kártyákat kapott, valamint egy új, kezdőknek szóló játékmóddal is bővült. A részletekről személyesen a Kard és Korona kiadóval beszélgettünk.

Ludens: Mi az, ami annyira megfogott a Days of Ire-ben, hogy magyar kiadást készítettetek belőle?

Kékjáték: Az '56-os társasjáték a Kickstarteren jelent meg az idei évben, ahol ​nagyon sikeresen szerepelt: ​bőven​ 1​200 példán​y fölött​ kelt el, ​de azóta készül a német, spanyol és lengyel kiadás is. A különleges játékmechanika, a kooperatív játékmód mind egyedivé és élvezetessé teszik a játékot​, külön tetszik benne, ahogy a harcot ötvözik a hagyományos erőforrás gyűjtéssel​. Az emberek külföldön is rögtön megszerették a megragadó grafikájának, egyedi témájának és többrétegű játékmódjának köszönhetően.

Mi rendkívül fontosnak tartottuk, hogy Magyarországon is eljuthasson a családokhoz, ezáltal emléket állítson '56 hőseinek és áldozatainak.​ Mert ez a mi történelmünk, ami ráadásul a közelmúlt része, és szerencsére még több forradalmárt személyesen is ismerhettünk.

Ludens: Miben más a magyar verzió az angolhoz képest?

Kékjáték: A legfontosabb, hogy mi készítettünk hozzá egy teljesen új, egyszerű játékmódot, amit kifejezetten kezdőjátéknak szánunk. Hogy azok is tudják élvezni a játékot, akik még nem mozognak olyan otthonosan a társasjátékok folyamatosan bővülő világában​, de kíváncsiak erre a játékra. Most a a családok és a kisebb gyerekek is könnyen megbirkózhatnak​ ezzel a változattal, amit akár 6 évesen is tudnak játszani, mert tényleg pofonegyszerű, és mégsem veszít a játék értékeiből.

Természetesen ​fontos változás a nyelv​ is​. Bár ​tudjuk, hogy a magyar gamerek​ többségé​nek nem jelentene gondot az angol nyelvű kiadás megértése, de Magyarországon a célközönségünk része azok a történelemtanárok, tanítók és iskolák is, akik a játékot, mint taneszközt kívánják felhasználni; illetve azok a családok, szülők, nagyszülők is, akik gyerekeiknek szeretnék ezzel a játékkal átadni az '56-os hősök és áldozatok emlékeit.

Ludens: Szerintetek milyen olyan magyar történelmi esemény vagy kor van még, ami alkalmas lenne arra, hogy társasjátékot készítsenek belőle?

Kékjáték: A Kard és Korona kiadó - nevéhez hűen - elkötelezett a történelmi társasjátékok kiadásának téren. Az 1300-as évek kiskirályainak harcait feldolgozó Kard és Korona című társasjáték alapozta meg a kiadó jelenét. Tervezzük ​még​ több történelmi korszak tananyagának társasjátékba adaptálását.

​A centenáriumon belül szeretnénk megjelentetni egy Első világháborús stratégiai játékot, ami a Kickstarteren jelenhetne meg, akár már jövőre. ​D​e ​​van már koncepciónk ​az Egri csillagok​ra​ is.​ Mindez elsősorban idő kérdése, mert ötlete van mindenkinek, viszont a megvalósítás rengeteg energiába kerül.​

Kedvet kaptál a játékhoz? Rendeld meg a Kékjáték oldalán, vagy próbáld ki 26-án Budapesten a Polgári Mulatóban!

A képek forrása a Days of Ire Kickstarter oldala, valamint a Kékjáték Facebook oldala.

 Szeretnél még több társasjátékos interjút olvasni?
Kattints és böngészd a Ludens társasjáték interjú sorozatát!

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr3211831993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása