Öt (kedvenc) rajzoló(m) a társasjátékok mögött
2018. augusztus 16. írta: PixelDrake

Öt (kedvenc) rajzoló(m) a társasjátékok mögött

A grafikusok feleannyi figyelmet sem kapnak, mint a tervezők. Tudod, hogy Bauza tervezte a 7Csodát, Vlaada Chvatil a Dungeon Petzet és Eric Lang a Blood Rage-et. De vajon az is megy csípőből, hogy ki rajzolta ezeket a játékokat?

Elhatároztam, hogy mostantól legalább akkora figyelmet fogok szentelni a grafikusoknak, mint a tervezőknek. Összegyűjtöttem nektek öt rajzolót, akinek a nevét mindenképpen érdemes megismerni és tervezem, hogy időről-időre újabb öttel bővítem a listát. Mert az élmény másik feléért ők a felelősek.

Miguel Coimbra

Rögtön le is lövöm a poént, ő rajzolta a 7Csodát. És a Cycladest. És az Imhotepet. Meg a Felhők tengerét. Meg még úgy jó száztíz különböző játékot, amiket most helyhiány miatt nem sorolnék itt föl. Ez a sokoldalúság már csak azért is dicséretes, mert ha egymás mellé rakod ezt a négy játékot, nem vágod rá azonnal, hogy ugyanaz az ember illusztrálta mindegyiket.

A játékgrafika mellett még könyvborítók tervezésével is foglalkozik szabadúszóként, több, mint tizenkét éve.

miguelcoimbra.png

Paul Mafayon

Szintén kimondottan termékeny grafikusa a társasjátékos világnak. Coimbrával ellentétben az ő stílusa tökéletesen beazonosítható. Élénk, vibráló színek, meseszerű tájak és antropomorf állatfigurák jellemzik a munkáit, melyeket rendszerint valamilyen varázslatos high fantasy környezetbe ültet.

Ismertebb játékai a Bunny Kingdom, az Üdv a mélyben, a Firkaland és az Évszakok Path of Destiny kiegészítője, de a keményvonalas Heartstone játékosok is ismerősnek fogják találni a stílusát

paulmafayon.png

Jakub Rozalski

Őt biztos ismered. Ő az, akinek az olajáztatta, rozsdás fogaskerekektől csikorgó acélmonstrumai eltakarták a napot a békésen kickstarterező játékosok elől. Vagyis ő alkotta meg a Scythe fantasztikus dieselpunk világát és az ő munkái alapján készül a hamarosan megjelenő első világháborús RTS, az Iron Harvest is. 

Még idén májusban keringett egy kisebb botrány a neve körül. Felmerült ugyanis, hogy más grafikusok munkáiból lopkodja össze a saját alkotásait, természetesen hivatkozás nélkül. Erre mások a védelmükbe vették, miszerint csak inspirációt merített azokból. A véget (és konklúziót) nem érő vitát itt tudod követni.

jakubrozalski.png

Andrea Cofrancesco

Minden, ami nagyfejű, nagyszemű, pisze orrú és lehetőleg gigászi fegyvert hord magánál. Egyszóval: MANGA! Az Arcadia Quest és a Super Dungeon Explore illusztrátora nem japán, hanem olasz származású (és férfi, az Andrea Olaszországban férfi nevet takar).

Cofracnesco először elektronikus zenével próbálkozott, majd hamar átnyergelt a grafikus szakmára. Ahogy az a portfóliójából is látszik, elsősorban (kizárólag) a japán képregények stílusában alkot. Kedvenc minis játékaink illusztrálása mellett videójáték-grafikával, gyerekkönyvekkel és képregényekkel is foglalkozik.

andreacofranesco.png

Franck Dion

Sajnos az ő munkái kevéssé ismertek a világban, mivel szinte csak franciául megjelenő - és rendszerint borzalmasra értékelt - játékokat illusztrált eddig. Egyet leszámítva, mégpedig a Dixit hihetetlenül elborult, ötödik kiegészítőjét, az Álmodozásokat.

A játékillusztrálás mellett animációs rövidfilmeket készít, amik általában zsákszámra hozzák haza a díjakat a különböző fesztiválokról. Ha szereted az elvontat (úgy értem, a nagyon elvontat), itt belenézhetsz a filmjeibe.

És neked ki a kedvenc grafikusod?

franckdion.png

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr6514166621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása